Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

Danas se obilježava “carpe diem” dan

Živimo za SADA! Upravo to nam poručuje stara latinska krilatica carpe diem što bi u doslovnom prijevodu značilo zgrabi dan, a koristi se u modernom izričaju kao podstrek da se ne troši vrijeme uzalud već da svaki dan iskoristimo maksimalno za obaviti što više poslova, uživati s bližnjima i u stvarima koje nas usrećuju.

U svijetu se tako upravo današnji dan 26.veljače slavi kao Carpe diem dan, a velike zasluge idu piscu Robertu Frostu koji je u prvoj polovici 20.stoljeća objavio pjesmu istog naziva u kojoj je izrazio želju da djeca budu sretna i dosegnu dane užitka. Proslava ovoga dana je vrlo jednostavna i prihvatljiva za svakoga, a poruka je više nego jasna – iskoristi dan!

Posvetite se sadašnjosti, izađite iz okova prošlosti i ne strahujte za budućnost – upravo je to poruka ovog izraza i ovoga dana za kojega nije kasno da ga proživite upravo onako kako poručuje motivirajuća kombinacija latinskih riječi. Carpe diem dan se obilježava tek od prošle kalendarske godine, a pokrenula ga je Yvette Francino.