14. lipnja 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

“Crveni baron” u podrumu Krešimira Baronice

Manfred Albrecht Freiherr von Richthofen možda nije toliko poznato ime u povijesnim knjigama koliko njegov nadimak Crveni Baron. Koliko je taj čuveni pilot poznat u svijetu toliko je kutjevački Crveni Baron u svijetu kutjevačkog vinarstva. Naime Crveni Baron je ime crnog vina kojega već godinama tržištu nudi jedan od veterana kutjevačkog vinogorja Krešimir Krešo Baronica čija vinarija crpi plodove zemlje u liku vinske kapljice više od 20 godina.

Točnije davne 1997. Krešimir je počeo svoj vinski put kojim i dalje hrabro i uspješno korača. Vinogradarstvo i vinarstvo Baron proivodi graševinu, cabernet i merlot, a grožđe dozrijeva na 4 hektara vinograda na blagorodnim padinama kutjevačkog vinogorja (Venje, Mitrovac…). Svoje proizvode Krešo plasira većinom na Jadran gdje restorani vape za dobrom i kvalitetnom kapljicom kutjevačkog vina.

Za sada ne planiram neko veće širenje posla no planova uvijek ima pa je na redu adaptacija starih vinograda i sadnja mladih, a za spomenuti je svakako dovršenje turističke kućice na lokaciji Mačevo Brdo koje bi trebalo zasjati u punom sjaju do ovogodišnje berbe – informirao nas je Krešimir Baronica.

Kao i većina kutjevačkih vinara Krešo nudi svim posjetiteljima kušanje svojih vinskih sorti prema dogovoru i najavi, a kontakte možete iščitati na kraju članka.

Najčešći su mi gosti prijatelji s Jadrana koji redovito pohode martinjske, vincelovske, ali i sve ostale svečanosti i manifestacije koje nudi Kutjevo no i ostali gosti-turisti znaju čak i s kapacitetom punog autobusa doći na kušanje vina i uživanje u našem krajoliku – ističe ovaj poduzetni vinar.

Za graševinu iz vinskog podruma Baronica kažu da je punije slamnato-žute boje, mirisom upućuje na bijelo i žuto domaće koštićavo voće, sugerira i trag svijetlog cvijeća, u ustima mekano, zaobljeno, suho, slankasto, vitko, retronazalno se pokazuju cvijetne note u pravcu kamilice, a idelano je poslužiti na 10-12 Celzijevih stupnjeva. Zanimljivo za spomenuti da je u Krešinoj proizvodnji zastupljenost bijelih naspram crvenih vina u odnosu 80% : 20%.

Kontakt podaci:

kresobaronica1@gmail.com

Telefon

098 1631794

034/255-055