14. lipnja 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

Crni petak – crne brojke, a od sutra nove mjere

U protekla 24 sata zabilježeno je 4.080 novih slučajeva pa je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas 22.408. Među njima je 2.240 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 266 pacijenata. U protekla 24 sata oporavilo se 3.349 osoba, a testirano je njih 11.091.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas je ukupno zabilježeno 119.706 osoba zaraženih novim koronavirusom, od čega 4.080 u protekla 24 sata. 95.698 se oporavilo, od toga 3.349 u protekla 24 sata. U protekla 24 sata preminulo je 48 osoba, dosad 1.600 osoba. Do danas je ukupno testirano 724.820 osoba, od toga 11.091 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 51.514 osoba.

U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 338 slučajeva zaraze korona virusom (COVID-19), 292 osobe nalaze se u kućnoj izolaciji, a 46 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 637 osoba, a ukupno je testirano 16850 osoba. Na posljednjem testiranju obrađeno je 155 uzoraka, od kojih je 42 pozitivnih. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.

Vlada je predstavila i nove mjere koje stupaju na snagu od početka sutrašnjeg dana:

Zabranjuju se svi javni događaji i okupljanja s više od 20 osoba na jednom mjestu, na privatnim može biti najviše 10, obvezno je nošenje maski i na otvorenom kad nije moguće držati distancu od 1,5 m, javna događanja te okupljanja svih vrsta mogu trajati do 22 sata.

Obustavljaju se svadbe, na pogrebima može biti do 25 osoba, a nema izražavanja sućuti bliskim kontaktom.

Što se tiče javnog prijevoza, on se ograničava na 40% popunjenosti kapaciteta. Prijevoznici moraju istaknuti najveći broj putnika.

Što se tiče trgovina i trgovačkih centara mora se istaknuti broj osoba koje mogu unutra boraviti, a potrebna je pojačana higijena i provjetravanje. Ograničenje za trgovine i pekarnice je do 22 sata, zabranjena je prodaja alkohola od 22 do 06 sati.

Obustavlja se rad casina, automat klubova i uplatnih mjesta za klađenje.

Obustavlja se održavanje sajmova i drugih oblika gospodarskih i turističkih događanja priredbi gdje se prodaju, izlažu ili prikazuju proizvodi.

Obustavlja se rad ugostiteljskih objekata, restorana  i kafića, osim hotela i kampova koji smiju usluživati goste koji kod njih koriste uslugu smještaja.

Ugostiteljskim objektima iz skupine restorani, catering, kavane, pivnice , bifei, krčme konobe, barovi dopuštena  je priprema i dostava hrane u radno vrijeme kao da covida-19 nema.

Obustavljaju se sportska natjecanja i treninzi osim za sportašice i sportaše prve druge i treće kategorije. Natjecanja i treninzi su bez gledatelja.

Obustavlja se rad teretana, fitnes, sportskih i rekreacijskih centara.

Obustavlja se održavanje amaterskih kulturno-umjetničkih izvedbi, uključujući i zborove, također i crkvene. Obustavljaju se izvedbe složenih glazbeno-scenskih djela (opere i mjuzikli).

Obustavlja se održavanje  dječjih i drugih igraonica, te organiziranih plesnih škola, zabrana konzumacije hrane i pića u kinu. U kino i kazalište može limitirani broj osoba.

Škole stranih jezika mogu ići samo online.

Autoškole teoretski dio online, a vožnja uz epidemiološke mjere.

Za misna slavlja je preporuka da kad je to moguće da se prenose putem televizije i radija i na drugi način koji će omogućiti vjernicima da budu na misnom slavlju bez dolaska u vjerske objekte. Za misna slavlja vrijedi jednako ograničenje od 25 vjernika koji mogu biti na misi.

Poslodavci moraju zabraniti dolazak zaposlenika sa simptomima, smanjivanje fizičkog kontakta zaposlenika, a kad je moguće uvođenje rada od kuće, kliznog radnog vremena, rada u smjenama, skupinama, smanjivanje broja fizičkog sastanka, provjetravanje prostora.

Mjere će trajati najmanje do 21. prosinca