28. travnja 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

U Kutjevo stigla pošiljka loznih cijepova – klonova kutjevačke graševine

Vrijedna pošiljka loznih cijepova – klonova kutjevačke graševine stigla je u Kutjevo. Udruga Kutjevački vinari je kupac ovog certificiranog materijala koji će definitvno Kutjevu dati novu dimenziju uzgoju loze i proizvodnje vina. S ovim klonovima i plavom etiketom koja dokazuje da se radi o klonovima graševine spremnima za distribuciju širom Europe i svijeta kutjevačko vinogorje dobit će potpuno novi prostor za marketing i promidžbu kvalitete svojih vina.

Projekt “Klonska selekcija graševine” započet je 2013.g. u suradnji sa znanstvenicima Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Radi se o dugotrajnom  postupku  koji se sastoji od pronalaženja, označavanja i detaljnog opisivanja trsova kod kojih se uočavaju određene pozitivne promjene nekog od gospodarski važnih svojstava.

Graševina je u Londonu dobila međunarodno priznanje, pošto su istaknuti stručnjaci na području vinarstva proglasili ime sorte bijelog vina graševina jedinim ispravnim imenom za tu sortu vina, te povijesno dokazali podrijetlo i autohtonost iste. Kako je graševina ujedno i najzastupljenija sorta bijelog vina u Hrvatskoj s ponosom možemo reći da naša najvrjednija i najvažnija sorta konačno ima domaće klonove selekcionirane u Kutjevačkom vinogorju. Cilj je postignut: priznata su sva 4 selekcionirana klona.

Iako se uzgaja diljem  Europe, mnogi domaći i strani stručnjaci danas su složni u stavu da upravo u Slavoniji graševina daje ponajbolje rezultate. Takva reputacija rezultirala je izmjenom u internacionalnom nazivu sorte i sada se smatra da je pravo ime sorte naziv graševina, a ostalo su sinonimi poput: Riesling italico, Laški rizling, Welschriesling, Olasz rizling, Rizling Vlašsky.

Certificirani sadni materijal – lozni cijepovi za sadnju u 2020., Udruga Kutjevački vinari odradila je s njemačkim rasadnikom Antes (po preporuci struke, jednim od boljih rasadnika), te se ove godine sadi 36 000 cijepova klonske selekcije graševine na području Kutjevačkog vinogorja.