28. travnja 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

Lunarni kalendar vinskih proizvoda u ponudi Vinarije Antunović

Mladi i ambiciozni kutjevački vinar Tomislav Antunović definitivno je jedan od najmlađih vinara na ovome području. Potpisnik je neke nove orijentacije u ovom teškom i zahtjevnom poslu što je vidljivo u nazivima vina, a svakako veliku pomoć i podršku uživa od članova svoje obitelji – majke Željke i oca Jure. Ime vinarije AT Agrofort kombinacija je inicijala mladog vinara i kombinacija riječi agro i fort što bi grubo trebalo značiti zemljana utvrda no ovo je ustvari pokazatelj koliko Tomislav ima mašte i dobrih ideja za slaganje imena što je pokazao i davanjem imena svojim vinskim proizvodima, a jedini je član udruge koji ima originalno ime dok preostali članovi udruge Kutjevački vinari koriste svoje prezime kao ime vinarije.

Vinarija Antunović osnovana je 2014. godine s jasnim ciljem razvoja isključivo vrhunskih proizvoda na bazi biodinamičnih procesa i tradicionalnih metoda poizvodnje. Utemeljitelj Antunović Tomislav kao vlasnik, enolog, proizvođač i distributer prenio je politiku simbioze prirodnog, tradicionalnog i modernog te sa svega 22 godine osniva vinariju. Nakon 6 godina proizvodnje prepoznat je kao odgovoran partner s vrhunskim proizvodima. Biodinamika je isključila upotrebu umjetnih kvasaca i inih poboljšivača pa u ovoj vinariji ovdje možete kušati, piti i kupiti autohtoni Kutjevački proizvod koji spaja tradicionalne metode te modernu opremu i znanja iz područja uzgoja, prerade i proizvodnje.

Relativno mlada Vinarija Antunović može ponuditi vrhunske proizvode u niši proizvoda ”Moon Line” gdje se procesi prerade i proizvodnje odvijaju u zajedničkom ciklusu Lunarnog kalendara i pozitivnih agrotehničkih mjera. Rezultat toga su proizvodi Luna, Primo i Omega.

Luna je premium proizvod sorte Graševina s najboljih položaja Kutjevačkog vinogorja. Moderno i suvereno vino koje ostavlja bez daha i traži još. Sve operacije u proizvodnji Lune odvijaju se tijekom punog mjeseca. Arome zelene jabuke i otkošene proljetne livade uz bogatstvo harmonije boje, okusa i mirisa budi osjetila i okupira senzore svakog čovjeka. Moderno, suvereno i tradicionalno vino koje će vas ostaviti bez daha.

Primo je premium proizvod sorte Graševina, također s najboljih položaja Kutjevačkog vinogorja. Naziv Primo govori mnogo toga što valja predstaviti. Prva polusuha Graševina proizvedena tradicionalnom Sur lie metodom novost je na tržištu. Elegantno, slatkasto i moćnog tijela svakodnevno kreira nove zaljubljenike u sortu Graševina.

Trenutno ne postoji sličan proizvod ovome pa možemo reći kako smo pioniri u ovakvoj izvedbi Graševine, a što je tržište istog trenutka prepoznalo. Činjenica kako je prva inačica Graševine Primo raspordana za svega 3 mjeseca, dovoljno govori o njegovoj neistraženoj potenciji koju bezrezervno nudi. Tijekom lipnja 2020. očekuje nas novo izdanje berbe 2019. te se nadamo još boljim rezultatima – ističe Tomislav.

Omega je crni cuvee gdje vam ne možemo otkriti točan sastav i udio pojedinih sorata u proizvodu, ali možemo reći kako je ovo vino srednjeg tijela, iskričave rubin boje te veselog i razigranog okusa. Barikirano 9 mjeseci u hrastovim bačvama, Omega nudi lepezu okusa koju možete otkrivati satima.

Vinarija Antunović trenutno ima potencijal proizvodnje do 337 hL, što govori kako se svakoj butelji maksimalno posvećujemo. Posjetite nas na adresi Tomislava Tomića 35 u Kutjevu i okusite istinske čari autohtonih i jedinstvenih proizvoda Kutjevačkog vinogorja uz unikatna proizvodna rješenja za vrhunac doživljaja umjetničkog djela – rekao je pionir modernog vinarstva Tomislav Antunović.

Korisni linkovi:

FB AT Agrofort Antunović

Udruga Kutjevački vinari