28. travnja 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

Kroz tuđe oči: Budimir Žižović – legendarni glas radio Pule

Nastavljamo s našim serijalom priča o Kutjevu čuvenih hrvatskih turističkih novinara pa je na red došao i Budimir Žižović Žižo – novinar, urednik, književnik, publicist, pjesnik, kuhar, gurman, ribar, davno i kamiondžija, londiner, inkasator struje, ali i poljoprivrednik, s plantažom od deset tisuća sadnica jagoda u Pomeru. Najprepoznatljiviji je ipak po radijskom glasu, a koliko je zaniljiv i osegujan lik najbolje možete iščitati iz opširnog i humorističnog intervjua za GLAS ISTRE.

Svoje impresije nakon posjeta prijstolnici graševine sažeo je u nekoliko odlomaka, a da se radi o zanimljivom i interesantnom putopiscu dovoljno govori i sam naslov članka koji je izašao u Regionalexpressu te na portalu gosucker.com koji donosi najnovije vijesti iz Hrvatske objedinjene na jednom mjestu (svi hrvatski portali: Index, 24 sata, Večernji, Jutarnji, Dnevno, Direktno…)

Na izvoru i pritokama Graševine

PIŠE BUDIMIR ŽIŽOVIĆ
Mi u Istri imamo vinske ceste, ali u Kutjevu imaju Trg graševine. Ni to nije sve, imaju i Akademiju graševine. A bogme, među silnim vinskim podrumima i nekoliko vrh vrhunskih.

Nisam baš sve to znao (i još mnogo štošta), sve dok nisam sa Zborom turističkih novinara HND obišao lijepi broj vinarija oko Kutjeva. Pametni novinari, kakvi jesu, u dogovoru s Turističkom zajednicom Požeško-slavonske županije, održali su godišnju Skupštinu Zbora u okolici Kutjeva i usput tamo, zahvaljujući vrlo ljubaznim domaćinima obišli gastro-enološke znamenitosti toga vinski ponosnog kraja.

I eto nas najprije u jednom turistički artificijelnom kutku, blizu Vetova, s s gastarbajterskom nostalgijom u nazivu – Schon blick (iznad o su dvije točkice!).  Restoran i kućice za odmor, a ispred svake kućice – jezerce. Kao na filmu (nekom). Raskošni ručak po programu „Okusi Zlatne Slavonije“. A onda i Skupština Zbora turističkih novinara. Posljednjih godina zaista aktivan Zbor, svagdje ga primaju raširenih ruku. Širimo turističku ljubav.

Za novi mandat predsjedavanja, ponovno je izabrana Karin Mimica, glavna urednica portala Gastronaut i commodore (ica) udruge Gastronaut, a za potpredsjednicu je izabrana Tina Čubrilo, veteranka turističkog novinarstva.

Rimski naziv za Požešku kotlinu, Vallis Aurea, mora biti da je vezan za vinogradarske vrijednosti kraja, a kultno središte vinarstva svakako je najstariji vinski podrum u Hrvatskoj i Europi, Kutjevo d.d. izgrađen 1232. godine, s kapacitetom od pet milijuna litara vina u godišnjim pretakanjima i plasmanu. Kako već i priliči takvom emeritusu, sa svim trofejima i suvremenim tehnološkim atributima, može se pohvaliti i s bačvom od 53.000 litara, koja je sa cijelom reljefnom storijom, već 40 godina u funkciji.

Odmah u susjedstvu je famozni podrum Galić, od čijih investicijskih visina i svemirskoga interijera, do arhitekture i ostalih prestižnosti, zavrti se čovjeku u glavi. No, najvažnija je činjenica da ne možeš vinima uputiti ni najmanju zamjerku.

A onda je tu i doajen, Vlado Krauthaker, sinonim za kutjevačka vina, životno predan vinarstvu, strastveno predan novim vinskim kvalitativnim izazovima. Degustacije njegovih vina imaju početak, ali nemaju kraja. Ako vas vinska žeđ dovede ovdje, uz omamljujuće varijacije graševine i drugih čuda od vina, svakako kušajte zelenac, jedinstven u Hrvatskoj, koji nastaje od 0,80 kg grožđa po trsu. Nije isplativ, dakako, ali Krauthakeru nosi prestiž.

Poneseni vinskim isparenjima i izuzetnom gostoljubivošću, direktorice županijske TZ, Maja Jakobović Vukušić i svih domaćina, bili smo počašćeni u vinarijama i podrumima, Akademija graševine, Sontacchi, Jakobović, Tandara. Toliko se stiglo, jer društvo kutjevačkih vinara je prilično brojno.

Ono sa čim se Kutjevo s pravom ponosi je impozantna barokna građevina – Dvorac Kutjevo, nekadašnja isusovačka rezidencija, u čije su renoviranje s vrhunskim smještajnim rezultatima, uložene vrtoglave cifre novaca. Sve pod strogim vlasničkim pečatom koncerna Agram.
I drugoga dana posjeta kutjevačkom kraju, turistički novinari nisu bili ništa manje iznenađeni posljednjim programom. Bio je to posjet brdskom odmaralištu na Papuku, Montis Aurea, hrabrom obiteljskom turističkom iskoraku, koje će i najrazmaženijeg gosta ostaviti bez teksta. Nekoliko vila kao da su najbolji dizajneri opremali, imaju i saune i masažne bazene i otvorene i zatvorene bazene…ma jedno čudo što su napravili i održavaju, Igor Salak i supruga Kornelija i Igorov brat Dario.

Kutjevački kraj, po priznanju mladoga gradonačelnika, Josipa Budimira, ozbiljno pati od demografskog osipanja, ali veliku nadu za bolju budućnost traži u usavršavanju turističke ponude. Potencijala zaista ima, a i vinarstvo ovdje nije reklo zadnju riječ.

Foto Budimir Žižović regionalexpress