29. travnja 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

Zvona su zavezana – počelo je veliko Vazmeno trodnevlje

Najveći je ovo tjedan kršćanskog života i u njemu je sve veliko – sam naziv uvriježen među vjernicima je Veliki tjedan, a prije samog blagdana Uskrsa krenulo je Veliko ili Vazmeno trodnevlje. Početak je označen Posljednjom večerom , a u njega spadaju Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota. Tjedan je to istinskog otkupljenja i spasenja kršćana a vrhunac slavlja je u nedjelju na sam Uskrs.

Sveti tjedan, u kojemu se trenutno nalazimo, započeo je nedjeljom Cvjetnicom kojom su se vjernici diljem svijeta prisjetili Isusovog dragovoljnog ulaska u Jeruzalem gdje će se dogoditi najveća nesebična žrtva za spasenje čitavog svijeta, svih ljudi te simbolična izgradnja hrama za tri dana kojega je čovjek srušio, a Isus Krist ponovo izgradio. Prije svoje predragocjene i teške muke te smrti na križu Isus je u dvorani posljednje večere okupio učenike kojima je ostavio najvažniju oporuku u tri dijela (euharistija, svećenički red i zapovijed zakona ljubavi među ljudima) uz riječi : Ovo činite meni na spomen!

Od sinoć su u katoličkim crkvama zvona “zavezana”. Ona su simbol i radosti i žalosti, no ovih dana Isusu patniku u čast ona – šute. Tako nam daju priliku da se povučemo u sebe, više razmišljamo, meditiramo i u tišini dočekamo punog srca povratak Sina Božjega. Zvona ćemo ponovno odvezati na Veliku subotu navečer, nakon obreda tijekom mise uskrsnuća, kad svećenik zapjeva slavljeničku pjesmu Slava Bogu na visini. U crkvama, poštujući običaj iz Gluhe nedjelje (dva tjedna prije Uskrsa), križ se prekriva ljubičastom tkaninom te se pred Uskrs otkriva.

Podsjećamo na raspored Bogoslužja u ovim svetim danima naše Župe Kutjevo pa ako niste sigurni potražite satnicu i termine na POVEZNICI.