28. travnja 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

Marija Mršo Rajić: Ovim projektom planira se realizirati modernizacija postojećih obrazovnih programa i stvaranje novog standarda zanimanja

Danas je u prostorima Poljoprivredno-prehrambene škole, uz pridržavanje epidemioloških mjera, održana početna konferencija projekta „Uspostava Regionalnog centra kompetentnosti Panonika“.

Konferenciji su prisustvovali Vesna Šerepac, ravnateljica Uprave za odgoj i obrazovanje u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, zamjenik župana za društvene djelatnosti Vedran Neferović, zamjenik gradonačelnika grada Požege Ferdinand Troha, pomoćnik ravnateljice Regionalnog koordinatora razvoja PSŽ Anton Devčić, Željko Bunjevac, stručni voditelj projekta, Marko Kovač voditelj projekta ispred Srednje škole Stjepana Sulimanca iz Pitomače, Livio Bišćan ispred Javne ustanove Regionalne razvojne agencije Karlovačke županije te ostali gosti.

Regionalni centar kompetentnosti Panonika prepoznat je u Hrvatskoj kao centar izvrsnosti u kojem korisnici stječu najsuvremenija znanja u području poljoprivrede, primjenjiva u praksi i utječu na tehničko-tehnološki razvoj poljoprivredne proizvodnje, opću konkurentnost poljoprivrednih gospodarstava, razvoj ekološke proizvodnje, kontinentalni agroturizam i ruralni razvoj. Teži doprinositi povećanju konkurentnosti poljoprivrede pružanjem znanja za poljoprivredu zasnovanu na suvremenim tehnologijama i suvremenim metodama uzgoja, obrade i plasmana proizvoda, povećanju kvalitete strukovnog obrazovanja, obrazovanja odraslih i cjeloživotnog učenja te osiguranjem smještaja za korisnike.

Nositelj projekta je Poljoprivredno-prehrambena škola, a partneri projekta su Požeško–slavonska županija, Srednja škola Stjepana Sulimanca, Prirodoslovna škola Karlovac,  Ekonomska škola Požega, Veleučilište u Požegi, Kutjevo d.d., Udruga učeničkih domova: Učenički dom Požega, Virovitica i Karlovac. Ukupna vrijednost projekta „Uspostava regionalnog centra kompetentnosti Panonika“ je 49.345.376,16 milijuna kuna, sa stopostotnim sufinanciranjem iz Europskog socijalnog fonda

„Poljoprivredno-prehrambena škola, u četvrtak, 01. travnja, puni 136 godina svog postojanja. Uživala je veliki uspjeh u Požeštini i u RH kao priznato učilište i uzorno gospodarstvo koje se prostire na 120 hektara zemlje. Ovim projektom planira se realizirati modernizacija postojećih obrazovnih programa i stvaranje novog standarda zanimanja, kvalifikacija i kurikuluma za zanimanje Agro procesni tehničar. Ključne novine koje će centar uvesti u redovno strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih uključujući obrazovanje odraslih sa invaliditetom i učenika s teškoćama je povećanje praktične nastave i učenja temeljenog na radu, povezanost s poduzetništvom i suradničkim učenjem. Kreiranje novih fakultativnih predmeta uz uvođenje inovativnih metoda poučavanja, novi strukovni kurikulumi usklađeni s HKOom, ispreplitanje poljoprivrede, prehrane, medicine i ugostiteljstva, izvrsnost u području agro turizma i ruralnog razvoja. Uspostavit će se program trening trenera i mentora za učenje temeljeno na radu, a naglasak je na poticanje izvrsnosti i inovacije kroz sajmove i natjecanja kojima će se podići poljoprivreda na viši nivo.“ – rekla je v.d. ravnateljica Marija Mršo Rajić.

Izvor PS Županija