28. travnja 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

Stižu nam ponovo zimske temperature

Ugodno proljetno vrijeme s neuobičajeno visokim temperaturama su zavarale i nas i biljke koje su poradi visoke akumulacije topline počele puštati sokove pa nije rijetko vidjeti procvjetala stabla kajsije i ranih sorti ostalih voćaka što definitivno nije dobro jer su pred nama vrlo hladni dani u kojima možemo računati na sigurnu pojavu mraza. Proteklih je dana malo zahladnjelo što je dobro za usporavanje kolanja sokova kroz biljke koje će ipak malo pričekati na dolazak pravog proljeća, uobičajenih temperatura i pravu cvatnju koja zove oprašivače u goste.

Nakon dužeg perioda bez oborina stiže nam u petak fronta koja sa sobom nosi kišne oblake. Ti će oblaci mjestimično sasuti i susnježicu, a ponegdje i snijeg u gorju, ali i na kopnu. Fronta će ipak biti kratkotrajna i prolazna pa će već za vikend biti ljepše i suho vrijeme, ali za sve poljoprivrednike, voćare i vinogradare jutra će biti problematična i s niskim temperaturama ispod točke smrzavanja pa se stoga pripremite i pokušajte zaštititi biljke u cvatu dok će one koje to nisu napravile zaustaviti kolanje sokova i sačekati toplije dane.

Dani će iza toga biti ponovo ugodni za obavljanje pripremnih radova, tlo će biti dovoljno vlažno za planirane radove koje jedva čekaju svi vezani za zemlju i uzgoj kultura na njoj pošto je zima bila prilično duga. Prema neslužbenim podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda ona je na kopnu ipak bila toplija od prosjeka za 3℃. Oborina je na istoku i zapadu Hrvatske bilo više za 25 do 30 posto, a u gorju i za 80 posto pa ukoliko mraz ne napravi previše nereda mogli bismo imati dobre uvjete za sadnju i uzgoj.

Foto SS wather.com