24. lipnja 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

Završen je projekt „Grad za mlade – TRS mlade loze (tražimo, razvijamo, stvaramo) “

S koncem kolovoza okončan je i projekt „Grad za mlade – TRS mlade loze (tražimo, razvijamo, stvaramo)“. Nositelj projekta je bio Grad Kutjeva s partnerima Kutjevačkom udrugom mladih i udrugom Oppidum te je sufinanciran od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Svrha i osnovni cilj projekta je uključivanje mladih, poticanje na aktivnost, suradnju i definiranje problema, nedostataka, ali i prilika i mogućnosti.

Među stotinjak mladih s područja grada Kutjeva je provedena anketa čiji su rezultati detektirali koji su najčešći problemi s kojima se mladi susreću te se su se kroz fokus grupe i radne sastanke ti problemi jasnije definirali i za njih se pokušalo naći rješenje, kao i prilike i mogućnosti koje ovaj grad nudi. Udruga Oppidum je provela je ciklus od 10 radionica kroz koje je 10 mladih iz Kutjeva i okolice dobilo osnove upravljanja projektnim ciklusom. Kroz interaktivne radionice poticalo ih se da intenzivnije promišljaju o problematici mladih u svom okruženju i pronalaze rješenja za poboljšanje njihova statusa. Tako se stvorila baza od 15 projektnih ideja koje se planiraju aplicirati na nadolazeće natječaje za dodjelu bespovratnih sredstava ovisno o kalendaru njihova raspisivanja.

Glavni produkt projekta je dokument „Program za mlade Grada Kutjeva“ za razdoblje 2020.-2025. Mladi su veliki društveni kapital i bitan resurs za razvoj cjelokupnog društva. Upravo je Program za mlade iskaz te brige Grada Kutjeva za mlade koji žive i rade na njegovom području. Program za mlade je strateški dokument kojim će se razviti planovi, ciljevi i mjere za poboljšanje statusa mladih na području Kutjeva i okolice te predstavlja temelj i nudi smjernice za provedbu projekata u idućih pet godina.