12. travnja 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

VINOGRADARSTVO I PODRUMARSTVO KRAUTHAKER IZ KUTJEVA: Razvili vlastiti model kooperacije


Neosporno je da su u tri desetljeća razvoja vinogradarstva i podrumarstva Krauthaker u Kutjevu značajnu ulogu odigrali i kooperanti, što Vlado Krauthaker, vlasnik tvrtke, neprestano ističe. U prilog tome govore i brojke da je nešto više od 40 hektara vlastitih vinograda, a da u proizvodnji kooperanti sudjeluju s preko 70 hektara površina.

U početku nije išlo baš sve glatko. U to vrijeme su vinogradari bili povezani s Kombinatom Kutjevom, ali im je tada odgovarala promjena. U početku su nametali naslijeđene navike, pa je znalo biti i napeto, pogotovo kada se bralo po njihovim uvjetima i rokovima. U jednom trenutku to više nije išlo, pa se prekinulo s takvim načinom rada. U zadnjih 20 godina se bere pod uvjetima firme Krauthaker, što je većina i prihvatila. Više se nije bralo kada je tko želio, već kada se smatralo da je najbolje vrijeme za vino kakvo se željelo postići u podrumu.

Za kooperaciju je zadužena inženjerka Ana Marković, i ona prati proizvodnju od početka do kraja proizvodnje. Gnojidba se obavlja na osnovu analize tla, određuje se broj pupova loze kod rezidbe da bi se po čokotu dobilo najviše do dva kilograma grožđa ili 9 do 12 tona po hektaru. Određuje se vrijeme zaštite što osim nekolicine većina kooperanta čini sama. Berba se obavlja kada analiza grožđa pokaže da je vrijeme, vremenske prilike su povoljne i sve u podrumu spremno za preradu. Bere se isključivo ručno i u gajbe, za što je u sezoni zaposleno pedesetak radnika koji idu od jednog do drugog kooperanta.

Razvijen je vlastiti model kooperacije u kojem se nitko ne osjeća zakinut ili prevaren. Kod obračuna, prva rata isplate se umanjuje za repromaterijal po nabavnoj cijeni i usluge obrade, zaštite i berbe po minimalnoj cijeni. U svakom se trenutku zna tko je kome koliko dužan, na obostrano zadovoljstvo.