26. travnja 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

VINARSTVO I VINOGRADARSTVO OBITELJI BODEGRAJAC: Uspješno prevladali pandemiju Covida 19, vjeruju da će preživjeti i Ukrajinu /FOTO/


Jedan od najvećih poslova kod poznate kutjevačke vinogradarske obitelj Krešimira Bodegrajca, rezidba loze, privodi se kraju. U nasadu je najzastupljenija graševina, gotovo 70 posto, zatim sivi pinot, zweigelt i cabernet sauvignon te nešto drugih sorti. Bodegrajčevi sudjeluju u mjeri ekološke gnojidbe za što je stiglo odgovarajuće umjetno gnojivo. Osim toga u njihovim vinogradima se prati pojava američkog cvrčka, prijenosnika opake bolesti te grožđanog moljca postavljanjem feromonskih mamaca. Živjeti od vinograda i vina iz godine u godinu je sve teže. Protekle tri godine su bile u znaku pandemije Covida 19 s čime se ova obitelj uspješno nosila, međutim, sada nakon enormnog povećanja cijena goriva i drugih potrepština u vinogradarstvu, Krešimir se pribojava najgorih scenarija.

Krešimir je treća generacija kutjevačke obitelji Bodegrajac koja se bavi vinogradarstvom i vinarstvom. Šezdesetih godina prošlog stoljeća djed Kosta je počeo vinogradariti, a potom je nasade proširio otac Zvonko. Danas Bodegrajčevi posjeduju osam hektara na idealnim, južnim pozicijama Krndije u Lukaču i Mitrovcu. S poslovima u vinogradu i podrumu uz Krešimira bavi se supruga Marijana i kćeri Marina i Tatjana. Posjeduju svu potrebnu mehanizaciju, a namjera im je da ručni zamjene za samohodni berač s obzirom na to da je radna snaga sve skuplja i sve ju je teže naći. Podrum je uz obiteljsku kuću u središtu Kutjeva kapaciteta od 100 tisuća litara što je dovoljno za spremanje vlastite proizvodnje grožđa.

S obzirom na južne, osunčane lokacije vinograda, sastav tla i sortiment daje vrhunska vina. Za plasman su zaduženi Krešimirov otac i majka Vesna. Najviše vina prodaju ugostiteljima u Dalmaciji i Primorju, a među gradovima prednjače Rijeka, Zagreb, Novalja i Pag. Bodegrajčevi vode i dvije konobe u Selcu i Crikvenici.

Želja Bodegrajčevih je da više vina plasiraju u vlastitom podrumu za što je bilo neophodnu kušaonicu s tridesetak proširiti na šezdesetak mjesta. Za to im je iz Europskog fonda za dopunsku djelatnost na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima nepovratno dodijeljeno 50 tisuća eura. Tako su se uključili u strategiju razvoja turizma grada Kutjeva i obogaćivanja ugostiteljske ponuda kutjevačkog kraja.

Izvor: Požega.EU