24. svibnja 2022.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

Vinarija Ketović: Mladi supružnici zakoračili u vinski svijet

Tomislav i Anamarija odlučili su se upustiti u svijet vinarstva registriravši obrt prije tri godine. S obzirom na to da su novi na kutjevačkoj vinskoj sceni, odlučili smo popričati s njima o poslovnim početcima, trenutnoj situaciji, ali i o planovima za budućnost.

Ideju za vinarstvo iznjedrilo dugogodišnje iskustvo

Ideja za bavljenje vinarstvom potekla je od Tomislavovog oca Velimira, koji se već duži niz godina bavi tim poslom radeći za Kutjevo d.d. Na osnovu njegovog iskustva i znanja, ova mlada obitelj odlučila se za otvaranje obrta. Kako kažu, u startu im je bilo lakše budući da imaju pomoć roditelja. Obitelj Ketović, prije nego što je naš sugovornik i vlasnik vinarije Tomislav registrirao obrt na sebe, svake je godine proizvodila vino za svoje potrebe.

Registriravši obrt 2018. godine i nabavivši opremu potrebnu za rad jedne vinarije Tomislav i Anamarija krenuli su u proizvodnju vina. Gospodin Velimir svoje dugogodišnje iskustvo već godinama prenosi na sina, a Anamarije je nova u poslu, no uspjela je, kako kaže, pohvatati najvažnije. Ističe kako je u dvije godine, od kako je s Tomislavom, puno naučila o vinima: „Prije je to bila podjela na
crno i bijelo vino, a sada je već to puno bolje“.

Ovi mladi supružnici zajedno vode vinariju, no s obzirom na to da su novi u ovom poslu, ne mogu se osloniti isključivo na zaradu u istome. Tomislav je u radnom odnosu, a supruga Anamarija zadužena je za promociju vinarije, suradnju s kupcima i prodaju vina. Naša sugovornica završila je agroekonomiku na poljoprivrednom fakultetu u Osijeku, a s obzirom na to da je porijeklom iz Jajca, kaže, kako se odlično snašla u vinskoj prijestolnici i poslovima vezanim uz vinarstvo. „Supruga je uvijek tu, od prodaje vina pa do punjenja, ona je dostupna od 0 – 24 za sve upite“ ističe Tomislav za kutjevački.hr.

Proizvodni kapaciteti i plasman vina

Godišnja proizvodnja vina ove mlade vinarije iznosi oko osam tisuća litara. Za sada još nemaju vlastite nasade, ali imaju svoje kooperante od kojih otkupljuju grožđe. „Mana, ali i prednost je to što nemamo vlastitih nasada pa možemo birati grožđe koje želimo kupiti, uvijek biramo bolje i kvalitetnije, dok kod vlastitih nasada moraš iskoristiti ono što ti urodi. Bila godina dobra ili loša, moraš napraviti vino, a ovako
možemo birati“ komentira vlasnik.

Za prodaju proizvode isključivo graševinu, a prošle su godine radili i kupažu merlota, ali isključivo za probu i privatne svrhe. Prodaja vina im ide odlično. Svoje vino plasiraju na kontinentu, ali i na moru. Vina iz ove vinarije možemo pronaći od Đakova pa sve do Šolte. Osim toga, surađuju i s Delicijama Tokić iz Đakova. „Oni promoviraju naše vino u Đakovu, a mi njihove proizvode ovdje kod nas“ komentira Anamarija.

S obzirom na to da govorimo o mladoj vinariji, ni ne čudi da još nismo imali prilike viđati njihov štand na sajmovima i manifestacijama. No, prošle su godine planirali poslati vino na ocjenjivanje za Festival graševine, ali s obzirom na koronakrizu to im nije uspjelo. Ističu kako im je u planu sudjelovanje ove godine, ako epidemiološka situacija dozvoli.

Pozitivne povratne informacije

S obzirom na to da su obrt otvorili tek prije tri godine, nemaju još nagrada i priznanja pa su na pitanje o svom najvećem dosadašnjem uspjehu odgovorili da je to prodaja vina kojom su poprilično zadovoljni jer iz godine u godinu sve prodaju. „Za sada prodaja ide odlično, čak i u godini obilježenoj pandemijom koronavirusa. Reakcije kupaca su super i stalno nam se vraćaju, zadovoljni su onime što kušaju, a to nam je za početak najvažnije“ priča vinar Tomislav. Kažu da su ih za vrijeme koronakrize kupnjom vina podržali prijatelji i poznanici.

Planovi za budućnost

Naši sugovornici su tek na početku svog vinskog puta pa ni ne čudi da su im u planu mnogobrojni planovi i investicije. Osim kupnje vlastitih nasada, u planu imaju proširenje vinskog asortimana drugim sortama, ali i upis sommelierskog tečaja. Trenutno su u potrazi zemljišta za najam kako bi se mogli prijavljivati na natječaje. U planu je i kušaonica u kojoj bi mogli ugostiti sve posjetitelje i kupce.

Osim toga, prate i natječaje i planiraju se prijaviti na neki od njih. „Imamo dosta planova na umu, ali i prostora za napredak i razvoj te se nadamo ostvarenju istih jednoga dana“ ističe vlasnik Tomislav.

Tomislav smatra da najveći izazov za kutjevačke vinare predstavljaju vina iz uvoza koja nisu kvalitete kao naša. No, ipak se nada da je više onih kojima je važnija kvaliteta od kvantitete te ističe da namjeravaju raditi još više na tome. „Vjerujem da radeći na kvaliteti možemo izbaciti strana vina s našeg tržišta. Vina kutjevačkih vinara su ime i sinonim, a tako treba i ostati“ zaključuje mladi vlasnik za kutjevački.hr.

Ne sumnjamo da će ovaj simpatični par realizirati sve zacrtane ciljeve i pronaći svoje mjesto u vinskom svijetu.

Kontakt podatke možete pronaći na: http://www.kutjevo.hr/turizam/ugostiteljski-objekti/vinarije/vinarija-ketovic/

Sljedeće fotografije preuzete su sa Facebook profila Vinarstvo Ketović: