24. svibnja 2022.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

Vinarija Hora: Hobi pretvoren u obiteljski posao

Vinska priča obitelji Hora započela je iz hobija

Vrijedna obitelj Hora svoju vinsku priču započela je 2001. godine sadnjom prvog vinograda od 3.000 panjeva u Venju. Naša sugovornica Martina i njen suprug Damir nisu se niti nadali da će se Damirov san o vlastitom vinu i podrumu pretvoriti u unosan obiteljski posao. Još manje su slutili da će njihovo prvo vino biti izvrsne kvalitete te da će naići na same pohvale.

„Povratne informacije bile su odlične, jako smo se iznenadili. Odlučili smo postepeno saditi još vinograda. Kako smo povećavali vinograde i proizvodnju vidjeli smo da to više nije hobi, bilo nam je sve teže uskladiti posao, obitelj i rad u vinogradu“ prepričava gospođa Martina za kutjevački.hr.

Naime, oboje su 2001. godine bili u radnom odnosu i imali su dvije male djevojčice. Uz posao i obitelj, bavili su se i radovima u vinogradu. S vremenom, posla u vinogradu bilo je sve više i više te je gospođa Martina odlučila napustiti tadašnje radno mjesto. Bez kredita i zaduživanja posvetili su se ostvarenju sna o malom vinskom raju na svome imanju. Martinin suprug Damir, sommelier i „samouki vinar“ kako ga supruga opisuje, svaki slobodan trenutak nakon posla koristi za unaprjeđenje i rad u vinariji.

Proizvodni kapaciteti

Na lokacijama Mačevo brdo, Venje i Zajčevac imaju 2,5 hektara vinograda. Najviše proizvode graševinu, čak 80 posto. Od crnih prave kupažu merlota, cabarnet souvignona i franka. Pretežno pune litre, a butelje po potrebi.

Korisnici su mjere 6.3.1. uz pomoć koje su kupili čepilicu i etiketirku i tako si olakšali proces punjenja vina.

Cijela obitelj uključena je u posao

Gospođa Martina ističe da joj kao ženi poslovi u vinogradu i podrumu nisu teški, a pogotovo ne sada kada su im i kćeri od velike pomoći. Uz Ivanu i Barbaru, supružnicima Hora u pomoć pristiže i najmlađi član obitelji, dvanaestogodišnji sin Marko koji pomaže oko lakših poslova u vinogradu.

Od poslova u vinogradu pa sve do pakovanja i prodaje vina ova obitelj obavlja sama. Vrijedna Martina uspješno usklađuje obiteljske i poslovne obveze, a ističe da je za to najvažnija dobra organizacija.

Uspjesi vinarije Hora – anegdota iz 2006. godine

Pričajući o uspjesima vinarije, gospođa Hora ističe anegdotu iz 2006. godine kada su osvojili zlato. „Zlatna medalja s Festivala graševine u Kutjevu posebno nam je draga. Bila je to prva Graševinijada u Kutjevu i prvo ocjenjivanje vina. Suprug i ja bili smo mladi vinari, nismo ni razmišljali da bismo uopće mogli ući u neki uži krug na ocjenjivanju. To jutro došli smo sa svadbe i primili poziv da nas čeka zlatna medalja. Ostali smo u šoku jer nismo imali nikakva očekivanja, a na kraju smo osvojili zlato. To nam je bio vjetar u leđa i poticaj da nastavimo dalje” prisjeća se vlasnica Martina za kutjevački.hr.

Vinograd traži slugu, a ne gospodara

Naša sugovornica Martina ne krije da posla u vinogradu ima puno i da nije lagano. Ističe da se cijela obitelj naradi, ako nisu u vinogradu, onda su u podrumu, a ako nisu ni tamo onda su u putu i dostavljaju naručena vina.

No, vedra Martina gleda onu pozitivnu stranu i kaže da joj je kao majci i supruzi najvažnije to što su svi zajedno. Tvrdi da je to čar obiteljskog posla kroz koji se druže puno više nego što bi to bilo da radi kod poslodavca. Uspoređujući svoj život kod poslodavca i sada, gospođa Martina također ne krije niti činjenicu da je puno više posla radeći kod kuće i za sebe, nego kada je bila zaposlena. Ali, unatoč tome nikada se ne bi vratila na staro.

„Bude napornih dana, sami pakujemo vino i dostavljamo. Ponekad cijelu noć provedemo u putu i odmah se sutradan vraćamo u vinograd. Meni nije teško, to su sve čari obiteljskog posla jer znaš da radiš za sebe. Kada slušam druge kako im je kod poslodavca mogu samo reći da sam sretna. Ako mi je nekada loš dan ili ako ću kasnije krenuti s poslom nego inače ne moram se nikome opravdavati“ priča vinarka Martina za kutjevački.hr.

Tržište na Jadranu

Obitelj Hora većinu vina plasira na Jadranu. Najviše na Vir, Zadar, Pakoštane, Sukošan i Seline. Posluju s nekoliko restorana i privatnih iznajmljivača. Vlasnica Martina ističe kako su s vremenom stvorili krug ljudi s kojima svake godine posluju. Tako primjerice u Selinama imaju stalnog kupca koji svojim gostima poklanja njihova vina, a kako kaže gospođa Martina: „Njemu je to super jer su cijene prihvatljive, vino kvalitetno, a gost bude zadovoljan“.

Kao jedna mala vinarija uspijevaju sve prodati iz godine u godinu. Nemaju nikakvih problema glede naplate i slično. Dapače, svjedoci su samo pozitivnih reakcija i povratnih informacija.

Budućnost vinarije Hora

Vinarka Martina ističe da njihovi planovi velikim dijelom ovise o odluci njihovih kćeri o tome hoće li nastaviti život u Kutjevu nakon studija. Nadajući se ostanku i daljnjoj pomoći kćeri, obitelji Hora je u planu raditi na otvaranju smještajnih kapaciteta.

Na imanju u Slavonskoj 8 planiraju stvoriti malu vinsku oazu za goste koji već sada mogu uživati u prostorijama podruma i kušaonice, a ubuduće i u sobama uređenim u slavonskom štihu. U planu je i kuhinja u kojoj bi svojim gostima spravljali domaće delicije.

Obitelji Hora ovim putem želimo uspješno ostvarenje svih zacrtanih ciljeva i puno uspjeha u daljnjem poslovanju.

Kontakt podaci: https://www.kutjevo.hr/turizam/ugostiteljski-objekti/vinarije/vinarija-hora/