2. svibnja 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

[VELIKA FOTOGALERIJA] Završena nikad kraća berba kod Vlade Krauthakera u Kutjevu


Berbom Cabernet Sauvignona na lokaciji Podgorja završena je ovogodišnja berba grožđa u vinogradima Vlade Krauthakera. Ovaj veliki posao obavljen je na 45 hektara vlastitih i nešto više od 60 hektara vinograda kooperanata. Od početka pa do završetka u berbi je svakodnevno sudjelovalo šezdesetak berača. Sve se bralo ručno u gajbe koje su u najkraćem roku odvožene u kutjevački podrum na preradu.

U razgovoru sa Petrom Lukićem, mladim magistrom poljoprivrede, voditeljem vinogradarske proizvodnje u Vinogradarstvu i vinarstvu Krauthaker, doznajemo da je ova godina bila izuzetno zahtjevna. Obilne kiše, u svibnju u kojem je od 30 dana u mjesecu kiša padala 18 dana. Lipanj slično, od 30 dana u mjesecu 14 kišnih. Srpanj poput prethodna dva mjeseca. U takvim uvjetima uspjeli su zaštititi lozu od bolesti. U kolovozu suša sa samo 60 litara padalina, što je bilo dobro za dozrijevanje grožđa.

Berba nikada kraća. Počela je 9. rujna i završila zahvaljujući dobrim vremenskim prilikama 18. listopada. Prvo su se brale ranije sorte, Pinot sivi, Chardonnay, Sauvignon, Kutjevački Zelenac i tako redom. Bralo se kada je procijenjeno da je najbolje vrijeme za pojedine sorte s obzirom na kvalitetu vina koje su željeli postići.

Prinosi su također ciljani, onakvi kakvi žele. To postižu raznim zahvatima, ali najvažnija je takozvana zelena rezidba na koju su ove godine utrošili više od tri tisuće radnih sati. Tako su kod bijelih sorti brali između 9 i 11 tona, a kod crnih od 6 do 8 tona grožđa po hektaru. To je na oko sedam tisuća čokota po hektaru urod od 1,3 do 1,7 kilograma kod bijelih a 1,0 do 1,2 kilograma grožđa po čokotu kod crnih sorti.

Obzirom da za sada uspijevaju pronaći dovoljno berača, u ovoj firmi se berba obavlja ručno. Uz stalno zaposlene, svakodnevno su dovodili radnike iz okolice Kutjeva te Slavonskog Broda i Davora. S obzirom na to kakvo je stanje sa radnom snagom, u tvrtki se pribojavaju da će u budućnosti koristiti mehanizaciju ili čak strane radnike.