25. siječnja 2022.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

Slavimo svetog Nikolu: zanimljivosti o dobrom svecu koje možda niste znali


Današnje jutro djeca su s nestrpljenjem dočekala jer je sveti Nikola u njihovim čizmicama ostavio slatkiše…

Blagdan svetog Nikole obilježavamo 6. prosinca, a omiljen svetac brojnoj djeci diljem svijeta bio je poznat po dobročinstvima i čudesima.

Sveti Nikola rođen je u gradu Patari u Maloj Aziji u 3. stoljeću, a ime je dobio po stricu biskupu u Miri. Njegovi bogati roditelji dugo vremena nisu mogli imati djece, pa su od Boga izmolili malog Nikolu. Nažalost, ubrzo su umrli te je mali Nikola ostao sam.

Postao je svećenik te mu je najvažnije bilo širenje ljubavi i dobrote. Nakon što mu je umro i stric, biskup Mire, njegovi sunarodnjaci bili su uvjereni da će ga Nikola naslijediti. No, zbog svoje skromnosti, ali i straha, Nikola je pobjegao u Palestinu te tamo nastavio samački život. Nakon nekoliko godina vratio se u svoj rodni kraj i to baš u vrijeme kada je umro biskup, nasljednik njegova strica. Ovoga puta nije mogao pobjeći od titule biskupa.

Sveti Nikola zaštitnik je djece, siromaha, pomoraca, siromašnih, studenata, putnika, pariškog sveučilišta i mnogih gradova.

Postoji priča kako je u blizini roditeljske kuće svetog Nikole imao svoj dom neki čovjek, nekad bogat, ali je izgubio skoro sav imetak. Čovjek je imao i tri kćeri kojima ništa ostaviti u miraz. Kada je Nikola to saznao, prikrao se tijekom noći i pred njihova vrata stavio čizmu punu zlatnika.

Legenda kaže da su ljudi od tada počeli čizmice vješati oko kamina kako bi Nikola i njihovoj djeci donio darove.

Zanimljivosti o svetom Nikoli:

1. Ime Nikola dolazi od latinskog imena Nicolaus, a ovo od grčkog Nikolaos, što znači “pobjeda ljudi”.

2. Legenda kaže da je Nikola rođen nekoliko godina nakon što su se njegovi roditelji vjenčali. Postao je svećenik, a kasnije i biskup. Nakon što su njegovi roditelji umrli, naslijedio je veliko bogatstvo koje je podijelio siromašnima.

3. Na većini slika sveti Nikola u jednoj ruci drži biskupski štap, a u drugoj knjigu u koju su zlatnim slovima upisana imena dobre djece, a crnima zločeste djece.

4. Tri kugle nalaze se u knjizi. One su povezane s legendom o siromašnom susjedu s tri kćeri kojima je Nikola ostavio tri grumena zlata.

5. Sveti Nikola najpopularniji je u Nizozemskoj. Tamo ga zovu Sinterklaas iz čega je nastao Djed Božićnjak – Santa Claus.