24. svibnja 2022.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

Riznica sjećanja Andrije Boškovića: Veliki požari u Kutjevu

Nedavno smo proslavili Florijanovo, prisjetili se koliko su nam bitni vatrogasci, a prisjetimo se i dana kada to nije bilo tako dobro organizirano pa su se požari gasili s pomoću dragovoljaca bez pumpi i šmrkova, a posljedice su najčešće bile katastrofalne. Nekoliko takvih se sjeća i opisuje Andrija Bošković:

Koji su se požari dogodili u Kutjevu?

  1. Izgorjela je kutjevačka kasarna 1802. godine. “Dne.13.lipnja 1802. javio je požeškoj županiji konjanički satnik u Kutjevu po imenu Pisch da je onoga istoga dana izgorjela cijela kutjevačka kasarna. Županija je odmah otposlala u Kutjevo svoje odaslanike da učine sve najnužnije za ublaženje nevolje” (Županijski arhiv : Acta 1802., num, 613). Popravljena je za 300 forinti. Tih vremena 1802. bila je velika suša. Tada je dobrom u Kutjevu, kao zakupnik kod Carske komore bio vlastelin iz Pleternice te je molio Carsku komoru da mu iz državnih rezervi pošalje žito, kako mu seljaci ne bi umrli od gladi. Žito je stiglo u pleterničku i kutjevačku vojarnicu. Narod je dizao žito na zajam od dvije do tri godine. Inače  je vlastelin Svetić bio vrlo napredan i radio je na unapređenju voćarstva i vinogradarstva. Poslije Svetića u zakupu je imao dobro Kutjevo grof Nikola Schen de Temerin

2. Izgorjela kutjevačka vojarna 13.06.1892.

(Prema knjižici događanja autora pok.Rudolfa Helia, direktora Povijesnog arhiva u Požegi), a  knjižica nosi naslov: Zapisi iz Požeškog kraja od 16.studenog 1994. str.34. Ovo mi je malo čudno, jer se to dogodilo (ako se uopće dogodilo) iste godine kad je rođen Zdenko Turković. Do sada nigdje u literaturi Turkovićevih pisanja nisam to uočio pa sam zbog toga stavio upitnik.

3. Izgorio dvorac baruna Turkovića 28.10.1918.

Ostali su samo zidovi. Crkva je spašena po vatrogascima iako je činila jedinstveni kompleks.

4. Dana 16.kolovoza 1922. godine dogodila se velika požarna katastrofa. U mjestu je buknuo požar kakav se do tada, ali i od tada ne pamti. Taj nemili događaj opisao je tadašnji župnik Stjepan Lesny u svojoj spomenici gdje ističe da su stradala mnoga gospodarstva, ukupno 62 objekta što kuća što ostalih zgrada. Navodi da je sveukupna šteta 80 000 kruna ne računajući zgrade.

5. Izgorjela stara sušara u Kutjevu – Požar i oko njega! Franjo Urh, sada pokojni, nama starijim poznat, napisao je članak kojega je objavio Požeški list br.4 od 3.veljače 1966. godine. Osobno sam sudjelovao u dodavanju vode kantama iz bureta za gašenje požara koji se rasplamsao na zgradi gdje se danas nalazi poljoprivredna trgovina i skladište ostalih roba. Najveći je problem bio što  se na tavanu te zgrade nalazila uvrećana sjemenska pšenica. Uzroke požara pisac članka nije napisao jer ih u tom trenutku nije znao. Naroda je bilo puno, a pisac članka ih je oslikao pohvalno. Spomenuo je jednog koji nije htio zamijeniti vatrogasca na ručnoj pumpi, Radilo se o Jakopec Željku iz Zagreba i navodi da je prema čl.13 Osnovnog zakona o unutrašnjim poslovima bio dužan to raditi. Navodi da je Stanica milicije protiv njega podnijela prijavu nadležnim organima. Tada je dana inicijativa da se pri Kombinatu Kutjevo osnuje Industrijsko vatrogasno društvo (IDVD) što je i učinjeno.

Izvor Kutjevo nekad i danas – život uz običaje (Andrija Bošković)