24. svibnja 2022.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

Riznica sjećanja Andrije Boškovića: Topdžije i topovi

Uz običaj Vincelova uskoj je vezan običaj pucanja iz topova kojega su njegovali takozvani topdžije, a u već spomenutom članku o vincelovskim običajima spomenuli smo da su se pucanjem topovima iz svojih vinograda posebno isticala dvojica vinogradara. slaveći Vincelovo. Riječ je dakle o Matuška Zvonku i Kole Vinku, kojemu je tada i imendan. U samom početku to su bile obično cijevi od vodovoda, probušene tankim borerom (naslovna fotografija). Kroz tu rupicu uvlačili su konac namočen u petrolej, stavljali u cijev barut, konac bi zapalili i tako bi pucali. Budući da cijev nije bila od tvrdog materijala, jedne zgode desilo se da je cijev pukla i tri komada su odletjela u zrak. S obzirom da su topnici bili u zaklonu sve je dobro završilo.

Top s gornje fotografije na kojoj je i Vinko Kole je najčešće imao postolje na kojem je zavaren zupčanik od čelika te čelična cijev od traktora Rusa koji više nije u uporabi. Naime, ovdje se radi o osovini punog čelika, kojega je majstor tokar Vojo Derner istokario. U otvor topa se stavlja fitilj – sporo-goreći štapin, a nakon toga se sipa barut. Koliko treba baruta za jedan pucanj? Topdžije su to tijekom dugogodišnjeg pucanja isprobali. Treba jedna polovina decilitra. Nakon stavljanja baruta šibicom ili upaljačem se zapali fitilj, a kada se zapali barut tada top pukne kao top teške artiljerije. Zvonkov vinograd je bio blizu njegove kuće pa kada opali zatresu se stakla na prozorima.

Nakon njih ovaj je običaj u Kutjevu podržavao Krešimir Baronica, vinogradar i vinar iz Kutjeva. U posjedu svoga topa koji je savršeniji od dva prethodna. Izradio ga je sam još dok je bio srednjoškolac u Slavonskom Brodu. Top se nalazi na kotačima poput artiljerijskog. Kao i drugi Kutjevčani obavezno se oglašava pucanjem na Vincelovo. Kad opali od jake detonacije top poskoči, ali je jednostavan za rukovanje. Osime za Vincelovo top se upotrebljava i u drugim prigodama u vinogradu ispred njegovog podruma.

Izvor/foto Andrija Bošković Kutjevo nekad i danas – život uz običaje