24. svibnja 2022.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

Riznica sjećanja Andrije Boškovića: Nije vino, nije voda, već je Traubisoda

Ovaj naslov poznat je mnogima jer su ga gledali i čitali na TV ekranima Televizije Zagreb od 1975. godine pa nadalje. O čemu se radilo? Ovaj atraktivan proizvod iz proizvodnog programa ondašnjeg PPK Kutjevo – OOUR Vinogradarstvo i vinarstvo zaživio je u proizvodnju spomenute godine. Radi se o pasteriziranom soku od grožđa, na tržištu nazvan Traubisoda. Kao bezalkoholno piće na tržištu je bio prihvaćen i tražen, a posebno u kombinaciji s kutjevačkim vinima. Ondašnje rukovodstvo i tvrtka Lenz Moser iz Austrije zaključili su osnovni ugovor o preuzimanju licence od Mosera. Ugovor je sklopljen na neodređeno vrijeme. Davatelj licence obavezao se dati preuzimatelju (PPK) recepturu, tzv. aromu kompoziciju, tehnologiju te uvođenje  u poslove proizvodnje.

Preuzimatelj je bio u obvezi iz proizvodnje dati davatelju određeni iznos, a taj iznos je ovisio o količini proizvedenih roba. Preuzimatelj je bio ovlašten da temeljem licencnog ugovora može na području ondašnje Jugoslavije zaključivati ugovore o sublicenciji. O tome će biti kasnije riječi. Proizvodnje je počela na novouspostavljenoj liniji jer nije bilo prostora u tadašnjim podrumima. Tadašnji rukovoditelj, uz direktora Jambrovića, za proizvodnju Traubisode bio je Vinko Hruškar, dipl.ing VVV smjera. Tržište je bilo ograničeno u promjeru 100 km. Uz dobru opremljenost voznog parka (tzv.ambulantno snabdijevanje), dostavno vozilo, vozač i pratitelj koji je pisao otpremnice – dostavnice, tržište je izvanredno profunkcioniralo. Sjećam se da je  jedne godine pogon Traubisode imao izvanredan proizvodni uspjeh. Iz njihova uspjeha koji su ostvarili pokriven je sav gubitak OOUR-a u sastavu PPK s negativnim rezultatom.

Spomenuo sam davanje sublicence. Odmah druge godine (1976) zaključen je ugovor s tvrtkom PIK Takovo u Srbiji. Treće godine načinjen je ugovor o sublicenciji o Traubisodi s Istravinom iz Rijeke. U ovom lancu licenciranja i sublicenciranja imali su svi određene koristi, naravno sve je ovisilo o količini proizvedene i prodane Traubisode. Nakon smrti starog gazde tvrtke Lenz Moser nastavljena je suradnja s njegovim sinom. Može se zaključiti da je ova proizvodnja bila od koristi za OOUR i za PPK. U vremenu nakon prelaska ing.Hruškara u Radnu zajednicu PPK Kutjevo na dužnost direktora OOUR-a Vinogradarstva dolazili su drugi kadrovi iz reda kadrovske strukture Kombinata. Poznato je da su se strojevi – linija za proizvodnju Traubisode počeli kvariti, a i zbog dotrajalosti linija je prije Domovinskog rata prodana u Bosnu.

Izvor Kutjevo nekad i danas – život uz običaje (Andrija Bošković)