18. srpnja 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

Riznica sjećanja Andrije Boškovića – Hrvatska knjižnica i čitaonica u Kutjevu

Pošto u zadnje vrijeme često spominjemo našu knjižnicu koja je trenutno ni na nebu ni na zemlji i uskoro ide na prinudni godišnji odmor okrenimo se malo prošlosti i pogledajmo same početke djelovanja ove iznimno bitne ustanove koja je još u dalekoj povijesti širila vidike i dopunjavala znanje naših starih sugrađana kao i nas samih u današnje doba.

Hrvatska knjižnica i čitaonica  je osnovana 1906. godine sa sjedištem u obiteljskoj kući Drageca Rosenberga u Kutjevu. Prvi predjsednik je bio Nikola Badovinac, ljekarnik u Kutjevu, a tajnik Dragec Rosenberg. Dragec je inače bio trgovac i imali su veliku trgovačku kuću. Za ono vrijeme imali su dovoljan fond knjiga koje su bile smještene u određeni prostor, a imali su i veliku dvoranu za društvene priredbe. Dragecova supruga je bila učiteljica koja je supruga poticala  na takvo djelovanje. Rosenbergovi su imali dvoje djece – kćer se udala u Osijek, a nama svima poznat Zlatko ostao je Kutjevu. Oženio je Ankicu Akšamović iz Kutjeva, prosvjetnu radnicu koja je bila dugogodišnja direktorica osmogodišnje škole Kutjevo. Nakon Drugog svjetskog rata knjižnica se nalazila u rodnoj kući Marije-Mice Maletić, a poslije iseljenja knjižnice tu je bila gostiona, prodavaonica cipela Bata, a iza toga Borovo čega se sjećaju i mlađe generacije. Gradska knjižnica je 1988. bila smještena u bivšem Poljostroju (kraj izvora Matičevac). Tada je bila u sastavu Centra za kulturu i obrazovanje u Slavonskoj Požegi. Vodila se kao ogranak Gradske knjižnice i čitaonice Požega. Takav status ogranka imala je i Hrvatska knjižnica i čitaonica u Pleternici – obje su bile pri Gradskoj knjižnici i čitaonici u Požegi. Tako je bilo sve do 2001. kada se od 01.veljače naša knjižnica osamostalila. Osnivač sadašnje knjižnice i čitaonice je Općina Kutjevo, a njeno financiranje se vrši iz gradskog proračuna. Narodna knjižnica i čitaonica Kutjevo posjeduje danas knjižni fond od dvadesetak tisuća naslova. Knjige se nabavljaju kupnjom, otkupom Ministarstva, donacijama autora i ostalih. Stručni nadzor i rad knjižnice obavlja Županijska matična služba u Požegi. Knjižni fond je popunjen knjigama iz beletristike, naslovima lektire, referentnom građom, naslovima iz raznih područja znanosti i umjetnosti, knjigama i slikovnicama za djecu i ostalo. Zaposlena je jedna djelatnica koja je ujedno i voditeljica knjižnice – Mirjana Iličić.

Danas je knjižnica u postupku selidbe iz skučenog prostora u novi trostruko veći prostor bivšeg vrtića pa će u narednoj godini knjižnica prodisati punim plućima u novom domu.