29. svibnja 2023.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

Riznica sjećanja Andrije Boškovića: Društvo Naša djeca

Ponukani Javnim pozivom za reaktivaciju društva Naša djeca kojega je uputio Grad Kutjevo zavirili smo u bogatu riznicu Andrije Boškovića koji je ustvrdio da je društvo takvoga naziva, sa sličnim ciljevima i idejama započelo s radom još tamo nakon Drugog svjetskog rata.

Društvo je osnovano 20.listopada 1955.godine, na sjednici Nastavničkog vijeća Osnovne škole Kutjevo, na prijedlog tadašnjeg upravitelja Bogdana Stambolije. Nastavnici prisutni na toj sjednici bili su : Stambolija B., Kuprešanin D., Bratić V., Stambolija A., Kuprešanin R., Resman M., Tomašević M., Zec Ž., koji je vodio i zapisnik. Uvidom u zapisnik, pod točkom 2 dnevnog reda koja je glasila “Društveno moralni odgoj” zapisano je:

a) Nastavi moralnog odgoja moramo pokloniti više pažnje. Zapažene su neke negativne pojave (lupanje vratima, nečistoća u učionicama, slaba zainteresiranost za nastavu).

Ovdje je zaključeno da nastavnici, po redu, dođu u školu pola sata prije početka nastave kako bi mogli pripaziti na red učenika, a da se i podvornika upozori na kvalitetnije održavanje čistoće u učionicama, hodniku i WC-ima.

b) Stambolija: “Nedostaje nam organizacija koja bi nam omogućila bolji kontakt suradnje s roditeljima. Predlažem osnivanje “Društva naša djeca” , što je i usvojeno.

Rad ovog društva očitovao se u neposrednom kontaktu s roditeljima pružanjem odgovarajućih savjeta te upoznavanju roditelja učenika s problematikom učenika, a  sve radi postizanja zajedničkog cilja, kako radi boljeg uspjeha u učenju tako i radi primjerenijeg ponašanja učenika. Na dužnosti voditelja spomenutog društva mijenjali su se nastavnici svake četvrte godine. Društvo je poslije djelovalo pri Općini Kutjevo, ali u suradnji sa školom. Jedna od značajnijih obveza bila je pripremiti Program s učenicima za doček Djeda Mraza, a uspostavom nove države Republike Hrvatske za doček Svetog Nikole što bude popraćeno prigodnim recitacijama i ostalim od strane učenika, naravno uz podjelu darova. Društvo je duže vremena vodila gospođa i učiteljica Ankica Petric. Pred sami domovinski rat 1989. predsjednica je bila Marija (Olgica) Bošković, a tajnica učiteljica Marija Kukić. Društvo Naša djeca je kasnije palo pod okrilje Grada Kutjeva, a zadnja predsjednica je bila Željka Antunović.

Izvor Kutjevo nekad i danas – život uz običaje (Andrija Bošković)

Ponukani željom za boljim radom i većom skrbi za kutjevačku djecu inicijativom Grada Kutjeva i gradonačelnika Josipa Budimira osnovat će se ili reaktivirati društvo Naša djeca Kutjevo. Ovim putem pozivamo sve zainteresirane, a posebno roditelje naših najmlađih sugrađana, koji se žele uključiti u rad udruge da se jave putem e-mail adrese grad@kutjevo.hr. Cilj ove hvalevrijedne i brižne inicijative je osigurati našim najmlađima okruženje u kojem će se poštivati njihova prava i oni kao važni dionici društva. Više o Savezu društava Naša Djeca Hrvatske na poveznici https://savez-dnd.hr.