23. svibnja 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

Razvojna agencija iz davne prošlosti

U Kutjevu odnedavno postoji Razvojna agencija ili točnije Europska razvojna agencija Grada Kutjeva ERA koja je stvorena i zamišljena kao servis i pripomoć svim građanima Grada Kutjeva. Kao registrirane djelatnosti se navode savjetovanja, pisanje projekata i financijskih izvješća, promidžba, poticanje poslovne suradnje, organiziranje sajmova, briga o gradskom dobru i brojni drugi poslovi.

Malo je poznato da je prije gotovo 100 godina u Kutjevu postojala slična agencija koja se zvala Društvo za unaprjeđenje i poljepšavanje Kutjeva. Prema izvorima Andrije Boškovića društvo je osnovano 12.prosinca 1937. gdje između ostalog u svom statutu donosi sljedeće:

Svrha je društva da potiče razvoj i unaprjeđenje mjesta Kutjeva i njene okolica, uvađajući štoveće udobnosti i napredtka spojene poljepšavanjem javnih mjesta, dovađajući do izražaja i iskorišćavanje njegove prirodne ljepote i bogatstva.

Osnivači društva su bili Ivo Vidović, Tomo Ferić i Mirko Messner, predsjednik je bio Ivan Vrgoč, a tajnik Tomo Ferić. Djelatnosti su se do danas umnogome proširile kao i mogućnosti utjecanja na razvoj mjesta no ideje su bile i ostale identične s ključnom riječi koja se ponavlja RAZVOJ.

Isto tako je u to doba postojala i vrlo aktivno djelovala kutjevačka mladež koja je djelovala u okvirima Društva za unaprjeđenje, a na fotografiji koju donosimo i prenosimo iz knjige Andrije Boškovića s izvorom iz časopisa Hrvatica za ženu i dom čiji je vlasnik, izdavač i odgovorni urednik bila Marija Jurić Zagorka.

Današnja mladež Kutjeva na dobrom je tragu pa kroz svoje djelovanje u Kutjevačkoj udruzi mladih (KUM) radi jako lijepe stvari i na puno lijepih načina pridonosi životu zajednice.