28. rujna 2022.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

Ptice našeg kraja – Velika sjenica

VELIKA SJENICA (latinski naziv Parus major) česta je gnjezdarica svih naših vrsta šuma, parkova i vrtova. Hrani se raznim vrstama kukaca i sjemenki a kutjevački kraj obiluje i jednim i drugim. Često se hrani po niskom grmlju i također na tlu.

Sigurno ste je zapazili čak i ako niste posebice obraćali pažnju jer je toliko uočljiva. Karakterizira je sjajno crno tjeme, bijeli obrazi i crna pruga po sredini žute donje strane tijela.

Zovemo je velika ali je ona zapravo oko 14 cm veličine, a ne teži više od dvadesetak grama. Kada širi krila, raspon ide do 25 cm.

Može doživjeti i do 5 godina starosti. Gnijezdi u dupljama okolnih drveća, ali je možete vidjeti kako svija gnijezdo i u pukotinama zidova naših kuća, i naravno, u umjetno postavljenim škrinjicama. Svoje gnijezdo gradi od mahovine, dlake i vune. Nese 5 do 12 jaja, a oba roditelja su jednako brižna u ishrani mladunaca.

Možete ju lako privući sa kućicom u dvorištu. Velika sjenica je ptica stanarica, ali se zimi katkad skiće u potrazi za hranom, no nikada predaleko kao selice.

Velika se sjenica pomiješa u jatima s drugim sjenicama, veličina tada, na prvi pogled izdvaja veliku sjenicu od ostalih. Pjev joj je vrlo karakterističan, prodorni pijuk i niz, npr. ako čujete: “tii-ta tii-ta tii-ta-…” onda znate da je velika sjenica u blizini.

Foto: Ljubica K.P.