20. srpnja 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

Priopćenje Gradonačelnika Josipa Budimira u svezi rezultata upisa djece u Dječji vrtić Grozdić za pedagšku godinu 2024./2025.


Prije nekoliko dana izašla je službena lista upisane djece u gradski dječji vrtić Grozdić za pedagošku godinu 2024./2025. Svakim danom dobivam po nekoliko poziva s pitanjem kako i zašto njihovo dijete nije upisano u dječji vrtić. Napominjem i odgovorno tvrdim kako na bilo koji način NISAM i NE ŽELIM utjecati na odluku vrtićkog vijeća o broju upisane djece, a posebice pojedincima koji trebaju biti upisani! Proteklih nekoliko godina zajedno sam sa svojim savjetnikom Ivicom Malnarom inzistirao da se sva prijavljena djeca upišu što se i ispoštovalo. Nakon toga smo dobivali učestale kritike od djelatnica pa i od roditelja o prevelikom broju upisane djece. Poneku prijavu raznim udrugama koja se brinu o pravima djece, a i naputak ministarstva o pridržavanju pedagoškog standarda o broju djece koji je propisan. Napominjem da sam i za ovaj upis bio stava, zajedno sa savjetnikom, da se veći broj djece upiše što potvrđuje i glasanje dotičnog, koji je na vrtićkom vijeću bio protiv ove odluke o broju upisane djece te je tražio da se broj poveća. Svjestan posljedica koje su se mogle dogoditi po vlastitu odgovornost i svih navedenih prijava, prepustili smo legalistički vrtićkom vijeću, koje po zakonu i donosi takve odluke, a ne gradonačelnik, da donesu odluku sukladno smjernicama i naputcima ministarstva te po pedagoškom standardu koji je zakonski okvir. Stoga, za bilo kakve primjedbe i žalbe, molim vas da se javite u Dječji vrtić Grozdić gdje ćete dobiti sve relevantne odgovore o načinu i valoriziranju pristiglih prijava za upis.
Isto tako, neću dozvoliti da se o meni kao gradonačelniku priča kako nemam razumijevanja za djecu jer samo napominjem kako je u mome mandatu, nakon 45 godina starog i nedostatnog vrtića kapaciteta za 25 djece, izgrađen novi reprezentativni i prelijepo uređeni te, sa svim potrebnim sadržajima, opremljen Dječji vrtić Grozdić vrijedan tadašnjih 12.000.000,00 kuna. Uskoro kreće izgradnja područnog dječjeg vrtića u Vetovu vrijednosti 1.100.000,00E ili 8.300.000,00 kuna što čini ukupno 20 milijuna kuna za izgradnju dječjih vrtića na području Grada Kutjeva. Pametnome dosta.

A za kraj, ako gradonačelnik utječe na upise, onda ubacuje svoje i uhljebljuje sebi podobne, a ako ne i ako to prepusti vrtićkom vijeću opet je kriv jer nije ubacio nekoga. Odlučite vi što je ispravno jer ja, iskreno, više ne znam.

GRADONAČELNIK
Josip Budimir, mag. oec.