12. travnja 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

Predsjednica HPD Vidim Nada Razumović o vidikovcu na Roginom kamenu

Nakon objave o izgradnji vidikovca na Roginom kamenu predsjednica HPD Vidim Nada Razumović je iznijela puno korisnih informacija o samom vidikovcu, ali i o planu za njegov dovršetak. 

Zahvaljujem se na objavi o našem vidikovcu na Roginom kamenu, popraćen  lijepim tekstom i pozivom građanima da se upute na prekrasan vidikovac koji je izgrađen početkom mjeseca ožujka ove godine. To je odličan način da što pozitivnije provedemo vrijeme “izolacije” uzrokovane koronavirusom – poručila je Nada Razumović.

Vidikovac Rogin kamen je inače najbolji vidikovac prema Požeškoj dolini, a nalazi se na 690 metara nadmorske visine na području Krndije iznad Lukača i na kontrolnoj točki broj 6 naše Kutjevačke obilaznice. Nacrt vidikovca usklađen je s izgledom vidikovaca koji su već montirani na području Parka prirode Papuk (Javor, Češljakovački Vis, Kapavac, Petrov vrh, Točak i Mališćak) i uklapa se u projekt Geopriče UNESCO geoparka.

Uvjerena sam da će naš vidikovac na Krndiji biti najljepši kada bude potpuno završen. Napominjem da je HPD Vidim Kutjevo u 2019/2020. godini prijavio navedeni projekt za dodjelu financijskih sredstava za sufinanciranje programa od interesa za opće dobro koje provode udruge na području Grada Kutjeva. Dodijeljena su financijska sredstva za prvu fazu montiranja vidikovca na Roginom kamenu prema priloženom nacrtu, te je s Gradom Kutjevom potpisan Ugovor br. 04/19.g. o financiranju. Prva faza realizacije je temeljenje, te montiranje prve faze vidikovca, a završetak se planira tijekom 2020. godine čim nastupe prikladni vremenski uvjeti – nastavlja Nada

U siječnju 2020. godine prijavljen je projekt financiranja na isti izvor sredstava s namjerom realizacije druge faze montiranja vidikovca kojom se planira zatvoriti prvu fazu vidikovca, te montirati drugu razinu promatračnice i natkriti ju. U veljači 2020.g. potpisan je Ugovor za financiranje druge faze izgradnje i čim se stvore uvjeti kreće se u izgradnju. Planirana je i treća faza izgradnje vidikovca u 2021. godini gdje bi srednji dio bio zatvoren s mogućnošću odmora na preklopnim ležajevima, kao i postavljanje panoramskog teleskopa.

Cilj navedenog projekta, uz već otvorenu Kutjevačku obilaznicu prije dvije godine, je daljnje podizanje turističke ponude Kutjeva u planinarskim krugovima i krugovima svih koji vole lijepu i očuvanu prirodu i žele uživati u prekrasnim krajolicima i pejzažu našeg kraja. Takvo proširenje dosadašnje ponude gostima planinarima i izletnicima i svima koje vole prirodu smatramo velikim korakom i za naše društvo, za zaštitu prirode i očuvanje okoliša, a nadasve za promociju Kutjeva i okolice – rekla nam je predsjednica HPD Vidim.   

Kako do Roginog kamena? Najbolji i najsigurniji put je učlanjenje u HPD Vidim! A kao poticaj donosimo pogled s Roginog kamena i link na prekrasnu stranicu aureusmons.org čije će vas fotografije definitivno ostaviti bez daha i sigurno zaintrigirati za povratak prirodi i u prirodu. Imamo predivne ravnice i još ljepše šume u svojoj neposrednoj blizini – jesmo li toga svjesni? “Mnoštvo planinarskih, pješačkih staza, vidikovaca i izletišta čeka da ih otkrijete!”

Aureus Mons je projekt Tehničke škole i Obrtničke škole iz Požege izrađen u sklopu natječaja “Promocija strukovnih zanimanja za turizam 2015”. Sav sadržaj na stranici su napisali, snimili, fotografirali, programirali i pripremili za objavu sudionici projekta. Imamo Zlatnu dolinu, ali i Zlatne planine!

Foto / link :

aureusmons.org