24. siječnja 2022.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

POČETAK ADVENTA: U nedjelju palimo prvu adventsku svijeću


Adventski vijenac – simbol došašća

Unazad nekoliko godina možemo primijetiti da su adventski vijenci poprimili različite oblike i da su obogaćeni različitim dekoracijama te da često i ne izgledaju kao vijenac već se naglasak stavio na svijeće i njihovu simboliku. Četiri adventske svijeće postupno se pale kroz vrijeme adventa, a spomen su raznih dionica povijesti spasenja prije Krista i simbol proročkog svjetla koje je rasvjetljavalo noć iščekivanja i pojavka Sunca pravde (usp. Mal 3,20; Lk 1,78).

Naime, četiri svijeće koje se, jedna za drugom pale u četiri nedjelja došašća, za kršćansku teologiju simboliziraju četiri velika razdoblja od stvaranja prvog čovjeka Adama do Isusa Krista, drugog, posljednjeg Adama. Zanimljivo je da uz kršćansko tumačenje adventskog vijenca postoji i židovsko-rabinsko tumačenje četiri svijeće. Naime, židovska tradicija u sebi sadrži četiri velike u ljudskoj povijesti. I jedno i drugo tumačenje slijedi u nastavku.

Prva svijeća

Kršćansko tumačenje: Ona simbolizira vrijeme između Adama i Abrahama; razdoblje obilježeno rastom moći grijeha i odijeljenosti od Boga. S Abrahamom počinje novo razdoblje; naime, razdoblje vjere u jednoga Boga. Na neki je način, snagom vjere i Božjih obećanja, ponovno uspostavljena nit koja je vezala Adama i Boga; ponovno je uspostavljen prekinuti i izgubljeni odnos između Boga i čovjeka.

Židovsko-rabinsko tumačenje: Prva svijeća simbolizira prvo svijetlo koje je zapaljeno u noći stvaranja. To je svjetlo rastjeralo tmine prapočetnog (primordijalnog) kaosa te je obasjalo pozornicu koju je Bog potom ukrasio svojim stvorenjem.

Piše: vlč. Ivan Štivičić