24. lipnja 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

Planinari Bršljana iz Osijeka ishodali Kutjevačku planinarsku obilaznicu

MALA EKIPA BRŠLJANOVACA – planinara iz HPD-a “Bršljan” Jankovac sa središtem u Osijeku ishodala je sa dodatnih 3,5 km gratisa 31,5 kilometara “Kutjevačke planinarske obilaznice – 28 km.”… Sve je počelo sa TRGA GRAŠEVINE u Kutjevu odakle je polazna točka (KT 1.).

Fotografiranje ispred poznatog malog vinograda i bačve u sredini s grbom Grada Kutjeva da se zabilježi taj poseban planinarski dan koji je izjutra počeo jako loše uz kišu da bi se kasnije vrijeme smirilo. Uz vodiča Vinka Krsnika člana domaćeg društva HPD “Vidim” iz Kutjeva, ekipa je krenula s mjesta polaska oko 8:00 sati na nezaboravnu hodnju punu lijepih pejzaža zanimljivosti čudnovate šume i okolice na planini Krndija koja ujedno i pruža veličanstvene vidike ove duge, zahtjevne kružne planinarske staze. Udaranje žiga (pečata) na svakoj kontrolnoj točki u mali dnevnik obilaznice, mali predah i punjenje baterija za daljnji pohod.

Dolaskom nakon nešto više od 8 sati hoda do vidikovca “Rogin kamen” ekipa je odavde imala najljepši pogled na “ZLATNU DOLINU” tako da je sa ove kontrolne točke (KT 6) izuzetan pogled i lijepo se vidi Požeška gora, Dilj gora, Psunj, Motajica u Bosni, a u posebnim prilikama Vlašić i Ozren. Ovdje se susreću sa još jednim članom domaćina, vodičem Predragom Džambom i njegovom nerazdvojnom planinarskom družicom i pratiljom psom bijele boje GITOM koju svaki planinar pozna. Usputno su produžili izvan putanje NOVOM STAZOM “Rogin kamen” prema planinarskoj kući MLAKA i dodali u hodnju još novih 3,5 kilometara hoda-šetnje. Dolaskom na brdo “Vidim” dočekao ih je ljubazni domaćin Antun Koren (Srećko) u svojoj vinogradarskoj kolibi te nakratko uz partiju razgovora prigodno počastio.

Zadnja kontrolna točka obilaznice (KT 9) nalazi se na brdu VIDIM vinska klet “CUGERLAND” te je ovo bio šećer na kraju puta. Družina Cugerlanda i Brda Križ (novostvorena neformalna skupina planinara – Kutjevo) ugošćuje prijatelje planinare iz Osijeka, a slijedi i njihova prezentacija pjesama kako bi zabavili goste. Himna Cugera je prva na redu “CUGERLAND ” i otpjevana koju je napisao pučki pjesnik i pjevač Mirko Cenbauer jedan od osnivača družine CUGERA uz pratnju virtuoza na gitari Ivana Fistrića (Fije) također osnivača grupe uz još nekoliko skladbi iz vlastitog repertoara. Obilaznica od 31,5 kilometara savladana je za nešto više od 10 sati hoda uz usputne predahe i zadržavanja oko pečata – SITNICA za ovu prekaljenu ekipu planinara.

Tekst/foto: Mirko Cenbauer (Kutjevo Portal – Slavonski izvjestitelj – volonter)

Prekrasna FOTOGALERIJA na poveznici!