20. srpnja 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

Otvorena je sezona lova najboljeg županijskog društva LD Slavonac Kutjevo

Krenula je i sezona lova našeg Lovačkog društva Slavonac koje tradicionalno u svibnju daje zeleno svjetlo svojim članovima za odstrel određene vrste divljači. Za početak su to one najčešće u našim šumama srndać i divlja svinja. Zbog koronavirusa nije bilo velike pompe niti uglednih uzvanika pa su se članovi počastili prigodnim domjenkom strogo se pridržavajući mjera koje nalaže Stožer.

Vrijedni predsjednik društva Ivica Pospišil ukratko je načinio presjek nedavno dovršenih ili započetih radova, dočarao malo bliže kakva je uloga društva u zajednici te istaknuo sjajnu suradnju s Gradom Kutjevom i gradonačelnikom Josipom Budimirom koji se nedavno odvažio na pravi lov koji je imao humanitarni karakter.

 

Inače je početak sezone lova i prestanak lovostaja početkom svibnja, a mi to tradicionalno službeno otvorimo sredinom ovoga mjeseca. Iako je bio lovostaj imali smo puno posla i napravili nekoliko bitnih zahvata neophodnih za naše funkcioniranje. Tako smo početkom svibnja oplemenili naš fond fazana pustivši njih 120 u prirodu na slobodu.

Osim toga radili smo dosta na infrastrukturi našeg najdražeg okupljališta – lovačke kuće pa smo investirali u pristupni put koji je trenutno u fazi rekonstrukcije. Druga velika investicija je bila hladnjača kao i prostorija za rasijecanje mesa što nam je bilo doista neophodno jer nismo imali gdje sačuvati ulov u toplim danima. Kupili smo i nove stolice uredili unutrašnjost lovačke kuće te zaokružili prvu fazu radova za koje zahvaljujemo županiji i posebno Gradu Kutjevu i našem gradonačelniku Josipu Budimiru kojemu uvijek imamo bezrezervnu potporu. U drugoj fazi planiramo dovršiti pristupni put i hladnjaču – rekao nam je predsjednik Ivica Pospišil.

 

Lovačko društvo u svom sastavu ima i streljačku sekciju koja se bavi lovnim streljaštvom i ostvaruje sjajne rezultate na županijskim i međužupanijskim natjecanjima (od Krapine do Županje) pa već u 9. mjesecu naši lovci idu u goste u Krapinu. Tako se možemo podičiti da Kutjevo ima aktualne prvake županije koji su od 28 društava na natjecanju u Bzenici pomeli konkurenciju i okitili se zlatnim medaljama. I ove će se godine u 8.mjesecu ponovo u Bzenici održati natjecanje najboljih strijelaca među lovcima.

 

Branimo naslov županijskog prvaka. Zbog toga smo napravili prsluke koje je ponovo sponzorirao Grad Kutjevo isto kao i vrijedno i korisno obrazovanje i edukaciju lovnika koji su išli u Garić na dva dana te dobili iskaznice lovnika kojima imaju pravo biti voditelji.  Imamo oko 60 članova pretežno iz Kutjeva, a kad padne članstvo primamo nove članove čak i iz okolnih mjesta i gradova. Osim izlova brinemo se i o samoj populaciji divljači, tijekom čitave godine dohranjujemo divljač u nedostatku hrane, ponajviše zimi, a životinjama su jako važni i minerali pa smo ulagali i u posebne minerale kojima suzbijamo pojavu metilja kod divljači kako bi populacija bila zdrava i napredovala – s ponosom ističe Pospišil koji tako razbija mit da su lovci nemilosrdni istrebljivači divljači te svojim djelovanjem pokazuju da se u svome vrijednom društvu najmanje troše na lov i da su ustvari oni čuvari naše flore i faune te kontrolori populacije čija prekobrojnost dovodi do velikih šteta na usjevima, vinogradima te posebno na ugrožavanju osoba u prometu.

Kutjevo ima oko sebe otvorene ceste na kojima se brzo vozi pa su se predsjednik i njegovi članovi pobrinuli i za slučaj naleta na divljač policom u osiguravateljskoj kući. Preko županijskog lovačkog saveza i saveza RH regulirali su osiguranje od štete uzrokovane naletom na divljač koja migrira preko cesta i puteva pa ako niste vozili brže od dopuštenog kao i pod utjecajem alkohola nemate razloga brinuti – imate pravo na adekvatno obeštećenje.

Pet tisuća hektara lovišta je pod našom ingerencijom, a trenutno imamo oko 60 članova. Radimo pristupne puteve, staze, uređujemo prosjeke u šumama , a trenutno smo u akciji čišćenja Kutjevačke Rike. Posla je doista puno,  imamo obaveze i česte nadzore iz saveza, ministarstva, veterinara, nosimo divljač uredno na analizu, pratimo stanje i brojnost. Lovimo svu divljač – srndaće , jelene, divlje svinje, predatore…ostavljamo zdrave i reproduktivno zrele jedinke, ali nipošto ne lovimo životinje kada su bređe i kada imaju mlade – to je strogo zabranjeno. Moram se zahvaliti i odličnoj suradnji s policijom uz čiju pomoć smo krivolov sveli na najmanju moguću razinu – nastavio je predsjednik LD Slavonac.

Nedavno su članovi Slavonca u suradnji sa susjedima iz LD Vranovac Vetovo održali humanitarni lov na kojemu su bili prisutni gradonačelnik, predsjednik Lovačkog saveza Požeško-slavonske županije Branko Bertelović te brojni gosti, a sve ulovljene jedinke su podijelili u ime društva i Grada Kutjeva onima kojima je to doista potrebno – socijalno ugroženima i osobama slabijeg imovinskog stanja kojima je lijepa količina hrane jako dobro došla.

Lovci našeg društva su omiljeni i uvijek na usluzi zajednici pa su se tako na prošlogodišnjim premijernim Igrama udruga otvorena srca odazvali kao sudionici, ali i kao organizatori i sponzori domjenka na kojemu su počastili više od stotinu sudionika vrhunskim lovačkim specijalitetom – čobancem.

Inače Lovačko društvo je osnovano 5.lipnja 1936. godine, prvi predsjednik je bio Pero Nanić, a u svom predstavljanju stoji da je to društvo za uzgoj, zaštitu i lov divljači. Ima sjedište u Kutjevu na Trgu graševine. Od 1939. godine uvedena je i lovočuvarska služba. Društvo je osamdesetih godina prošlog stoljeća kupilo drvenu kuću preuredivši ju u svoj lovački dom pod Krndijom, a kasnije je u više navrata dograđena i proširena. Lovačko društvo se može pohvaliti s 4699 hektara lovišta, gospodare s lovištima Južna Krndija koje ima 2265 hektara i lovištem Kutjevo koje ima 2434 hektara. Naše lovačko društvo je ponosno činjenicom da su se kutjevački lovci aktivno uključili od prvih dana Domovinskog rata u obranu Lijepe naše.

Upravljačka struktura :

PREDSJEDNIK: IVICA POSPIŠIL

DOPREDSJEDNIK: BRANKO MIHALJ

TAJNIK: PREDRAG ŽIVKOVIĆ

LOVNIK: SILVIO ČVARAK

Odnedavno je na netu zasjala i prekrasna i vrlo kvalitetno izrađena web stranica na kojoj možete pronaći osnovne informacije pa ako ste ljubitelji prirode i životinja možete se uvijek priključiti brojnim akcijama društva koje nisu nužno vezane uz lov te iako niste članovi nekoliko ruku više uvijek je dobrodošlo ponajprije u ovakvim hvalevrijednim akcijama kakva je čišćenje naše Kutjevačke Rike.

WEB STRANICA