23. prosinca 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

OPG Baka Ljuba nudi dobrodošlicu posjetiteljima Grada Kutjeva

Na samom ulazu na područje Grada Kutjeva iz smjera Pleternice dobrodošlicu osim pripadajućeg znaka koji obilježava geografski teritorij Grada Kutjeva ujedno želi i OPG Baka Ljuba koji se smjestio na samom ulasku u Grabarje. Znakovito i reprezentativno Turističko-seljačko domaćinstvo sa širokom slavonskom dušom doista se čini kao najbolji mogući domaćin koji dočekuje goste na ulasku u područje našega Grada ili je idealan domaćin za oproštaj i pozdrav na odlasku u što smo se uvjerili i na svome odlasku s kojega ne možete otići praznih ruku, ali možete odmorene duše i ispunjena srca za što su zaslužni ljudi koji rade na domaćinstvu, koji dočekuju, oplemenjuju i ispraćaju goste. To su prije svega Ljubica i Branko Vido koji sa svojom brojnom obitelji fantastično prezentiraju ono što nude jer uistinu žive nekim izgubljenim načinom života, mirnim, zdravim, opuštajućim i umirujućim uz nezaboravne okuse i mirise domaće hrane.

Oni sebe vide kao ljude koji na svom seljačkom domaćinstvu nude gostima prisjećanje na miris kruha iz krušne peći kao i okusa domaće kobasice ili slanine na policama krumpira, jedinstvenog okusa kolača iz krušne peći, lepeze okusa domaćeg ajvara, čuvenih likera, domaće hrane, jaja netom pristigla iz kokošinjca… Čuvari su starih običaja, nude mogućnost sudjelovanja u nekim starim i zaboravljenim tradicijskim vještinama uz neizostavne likere od višnje i maline koji su proizvedeni od 100 posto udjela voća koje sami proizvode.

Uz standardni način rada kao OPG s proizvodnjom voća i povrća unazad nekoliko godina odlučili smo se i na ulaganja u smještajni kapacitet pa trenutno imamo 5 ležaja u dvije sobe dok je u planu proširenje ponude na još jedan apartman zbirno označen kao agroturizam na Seljačkom domaćinstvu. Do kraja godine bi trebao biti zgotovljen apartman pa se dižemo na brojku od sedam ležaja u tri sobe. Odnedavno u ponudi imamo i kušaonicu voćnih vina i likera i po tome smo jedinstveni u Požeško-slavonskoj županiji. Imamo kapacitet kušaonice da možemo primiti jedan autobus ljudi željnih probati naš domaći liker ili vino – počeo je priču vrijedni Branko Vido.

Proizvodnja hrane je isključivo naša, a ako nešto nedostaje imamo suradnju s okolnim OPG-ovima pa nadomirimo, ali sve ono što stavljamo na stol je domaće. Suhomesnati proizvodi, voće, povrće džemovi, kompoti, jaja, sir, kiseli varganji ako ih bude u dobroj sezoni…sve je to dio našeg asortimana kojima želimo gostima utisnuti pečat našeg izvornog slavonskog. Jako osmo dobro krenuli, ali ova situacija s koronom je i na našem području djelovanja ostavila traga tako da se ljudi boje i otkazuju posjete te odustaju od već plaćenih aranžmana – nastavila je domaćica Ljubica Vido po kojoj domaćinstvo i nosi ime.

Sve što trošimo je uzgojeno na našoj maloj farmi – pijetlovi, pure, guske , odojci, jarad, janjci, sir, kozje mlijeko i svo ono što možemo preraditi od onoga što uzgojimo. Pravimo svoje domaće tijesto, u ponudi su naravno i  domaći rezanci, domaći kruh kojega pečemo u krušnoj peći. Želja nam je da naši gosti prije svega osjete što znači pravi slavonski život i okus hrane koji nudimo tek ukoliko gost traži pojedini obrok jer još uvijek nismo na nivou svakodnevno pripremati i nuditi hranu jer za to trenutno nemamo uvjeta – nastavlja ova sjajna kuharica i čuvarica slavonske tradicije.

Makovnjače, orahnjače, kruh, kolači iz krušne peći također se mogu naći na stolu pred gostima koji nam dolaze, a dobru suradnju s izletištem na Jankovcu pretočili smo u obavezan posjet naših gostiju koji i tamo mogu kušati naše proizvode, a nakon izleta se prilično gladni vraćaju k nama na večeru i počinak. Povrće i voće plasiramo na tržnicu, najčešće smo u Slavonskom Brodu i na našim lokalnim sajmovima, ali puno bitnije su nam prerađevine koje su doista zanimljive i jedinstvene i izazivaju jako pozitivne reakcije onih koji ih kušaju. Imali smo goste iz nizozemske nedavno koji su bili oduševljeni prijemom i onime što smo im ponudili. Nenaviknuti na ovakav način života uživali su doslovno u svemu, sve ih je oduševilo i teško im je bilo shvatiti da su imali na stolu sve proizvode koje smo sami napravili ili meso od životinja koje smo sami uzgojili – s ponosom ističe Ljubica.

Nama je svaki gost jako bitan, mi gosta ne gledamo kao broj nego prije svega kao čovjeka, ono što nudimo je opuštanje na našem domaćinstvu gdje nema doslovno nikakvih ograničenja većih od onih koje su si oni postavili u vlastitom domu ili u vlastitom dvorištu i to nam je primarni zadatak da uvjerimo gosta da se osjeća kao kod kuće, u svojoj sobi, svojoj kuhinji, svome prostoru, da smije hodati po travnjaku, brati voće koje trenutno zori u našem voćnjaku, koristiti se doslovno svime što zatekne na našem domaćinstvu kao da je njihovo vlastito i to gosti prepoznaju kao nešto unikatno – nastavlja svoju priču Baka Ljuba.

Već 20 godina imamo zanimljivu tradiciju osvježavanja hodočasnika na putu prema Pleternici, a sve je počelo mojim nekadašnjim poslom u pošti u Bektežu gdje sam upoznala krasne i divne ljude koji su pješice hodili prema Gospi od suza, a mi smo im u Grabarju nekako na pola puta pa smo im uvijek iznosili okrepu na dugom putu. Iako nema više tih ljudi koji su započeli ovu tradiciju ona je ostala pa su i ove čudne i nepredvidljive godine u kojoj nismo ništa posebno pripremali hodočasnici stali radi okrepe i toaleta – kazuje gospođa Vido.

Ljudima i gostima želimo pružiti iskrenu toplinu naše slavonske duše, odmor u opuštenoj atmosferi uz domaće proizvode, uživanje u našoj maloj farmi, zdravu hranu i trudimo se biti pravi domaćini u punom smislu te riječi kako bi se gost doista osjećao kao gost – rekla je na kraju razgovora hrabra domaćica Ljubica Vido koja unatoč teškim trenucima koje trenutno proživljava sa svojim domaćinstvom i dalje želi dobrodošlicu svim putnicima i gostima koji ulaze na područje Grada Kutjeva u njihovo Grabarje.

Teško ćete igdje pronaći svježiju, ukusniju i zdraviju hranu nego na domaćinstvu Bake Ljube čije vrijedne ruke su nakon našeg razgovora pohitale prema kuhinji gdje se cikla spremala za kiseljenje kako bi se pridružila već pripremljenim varganjima koji će sigurno oduševiti nekog putnika namjernika ili gosta iz dalekih zemalja.

Detaljnije pogledajte na poveznici na FB stranicu gdje možete stupiti u kontakt s ovim sjajnim domaćinima.

BAKA LJUBA