28. rujna 2021.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

Održana promocija knjige Kratka povijest gradskog šahovskog kluba “Kutjevo” 1984. – 2019.


U četvrtak, 24. lipnja održana je promocija knjige Kratka povijest gradskog šahovskog kluba “Kutjevo” 1984. – 2019., autora Krunoslava Pavića. Promocija je održana u novouređenoj Narodnoj knjižnici i čitaonici Kutjevo, a sve prisutne na početku je pozdravila i poželjela im dobrodošlicu voditeljica knjižnice Mirjana Iličić. Predstavila je zaslužne za izdavanje ove knjige – autor je Krunoslav Pavić, urednik Ivan Grgić, lekturu i korekturu radila je Vlatka Vasilj, a grafičko oblikovanje Marijana Karničnik. Voditeljica je istaknula kako je ovo prva promocija u novoj knjižnici te da se nada da će knjižnica postati centar kulturnih događanja našega Grada. 

Promociju knjige vodila je Vlatka Vasilj, profesorica hrvatskog jezika i lektorica knjige. U uvodu je predstavila što sve knjiga sadržava, a kasnije kroz dinamičan razgovor s autorom upoznala prisutne o razlozima njezinog nastanka, raznima anegdotama iz šahovske povijesti kluba i važnim podacima koji ne smiju biti zaboravljeni. 

Krunoslav Pavić odlučio se na pisanje knjige jer je kao tajnik svake godine pisao izvješća o radu kluba, a nakon prikupljanja podataka iz arhive skupilo se četrdesetak stranica teksta pa je s predsjednikom kluba odlučio da to treba složiti i oblikovati u jednu knjigu i predstaviti javnosti povodom 35. godišnjice nastanka kluba.  

Knjiga sadrži sve podatke o dosadašnjim predsjednicima, tajnicima, ali i o svim igračima koji su, kao predstavnici kluba, odigrali najmanje jednu partiju šaha na natjecanjima. Posebno mjesto u knjizi ima Hrvoje Messing, odvjetnik iz Požege, koji je bio član kluba od 1999. godine i o kojem autor knjige govori s ponosom. Gospodin Messing bio međunarodni majstor, selektor ženske šahovske reprezentacije, član Državne reprezentacije u problemskom šahu i sudionik nekoliko europskih i svjetskih prvenstava. 

Predgovor knjige napisao je dugogodišnji član šahovskog kluba i bivši predsjednik kluba Stipo Grgić. 

Suradnik na knjizi i autor poglavlja o povijesti Kutjeva, Kutjevu nakon II. svjetskog rata, Sportskom društvu Kutjevo, inicijativnom odboru za osnivanje i osnivačkoj skupštini šahovskog kluba je Ivan Vranić, također bivši predsjednik kluba. Gospodin Vranić upoznao je prisutne sa zanimljivim, ali dosada nespomenutim činjenicama iz povijesti Kutjeva koje možete pročitati u ovoj knjizi. 

Ivan Grgić, urednik knjige i predsjednik Gradskog šahovskog kluba Kutjevo govorio je o planovima kluba i istakao važnost uključivanja djece koji će, nakon nekoliko godina, naslijediti sadašnje članove i nastaviti pisati povijest kluba. 

Autor Krunoslav Pavić još jednom je zahvalio prisutnima na dolasku, šahistima iz kluba, svim suradnicima na knjizi, a posebno lektorici Vlatki Vasilj te Marijani Karničnik koja je grafički oblikovala cijelu knjigu i sve njegove zapise prenijela u jedan ovakav format. Na kraju, zahvalio je Gradu Kutjevu koji je osigurao sva potrebna financijska sredstva za pripremu i izdavanje knjige i stoga je klub u mogućnosti knjigu poklanjati članovima, kolegama, prijateljima i promovirati Kutjevo i kutjevački šah. 

Čestitamo gradskom šahovskom klubu na izdavanju ove zanimljive i povijesno značajne knjige za naš Grad.