24. svibnja 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

Održana početna konferencija projekta ”Svijet graševine”

U Kompleksu kurije Janković u Pakracu, održana je početna konferencija projekta ”Svijet graševine (Spahijski podrum, Muzej bećarca, Kuća Graševine)” koji je odobren u sklopu poziva ”KK.06.1.1.13 Priprema i provedba integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine na području Slavonije, Baranje i Srijema”. Projekt se provodi s partnerima: Grad Kutjevo, Grad Pleternica, Požeško-slavonska županija, Muzej grada Pakraca, Gradska knjižnica Pakrac, Turistička zajednica Požeško-slavonske županije i Javna ustanova Pleternica uz tehničku pomoć Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije. Ukupna vrijednost projekta iznosi 65.772.029,98 kn, a iznos bespovratnih sredstava koji se dodjeljuju iz Europskog fonda za regionalni razvoj iznosi 55.486.866,07 kuna.

Cilj projekta je unaprjeđenje i razvoj kulturno – povijesne turističke ponude koja će unaprijediti turistički potencijal destinacije stvarajući nova radna mjesta i povećavajući prihode MSP. Svijet graševine je jedinstveni projekt koji koristi vinski identitet i  kulturnu baštinu u  brendiranju cijele regije, zamišljen kao podrška vinarima i turističkom sektoru Požeško-slavonske županije.  Okosnicu Svijeta graševine čine  3 različite posjetiteljske infrastrukture i atrakcije vinskog turizma, smještene u kutjevačkom (Kuća graševine), pleterničkom (Muzej bećarca) i pakračkom vinogorju (Spahijski podrum).

U cilju promicanja i osiguravanja održivosti projekta, nužno je pozicionirati brend “Svijet graševine” na tržištu što će se ostvariti kroz aktivnosti promocije „Svijet graševine“ čiji je nositelj Požeško-slavonska županija. Kako bi se prezentirala i pozicionirala nova  kulturno-turistička destinacija, izradit će se sva potrebna strateška i upravljačka, studijska i izvedbena dokumentacija  te promotivne produkcije koje će pridonijeti oživotvorenju  i stvaranju  jedinstvenog brenda “Svijeta graševine”.

Jezgru projekta “Svijet graševine”, čija je intencija razvoj kulture vinskog turizma u Požeško-slavonskoj županiji, čine centri za posjetitelje u Kutjevu, Pleternici i Pakracu. Onaj središnji nazvan je Kuća graševine, a nalazit će se na kutjevačkom području, dok će u Pleternici informativni centar Svijeta graševine biti povezan s Muzejom bećarca. U Pakracu će se u zgradi Spahijskog podruma iz 18. stoljeća nalaziti centar za posjetitelje u kojem će se uz graševinu promovirati i tradicija bačvarstva i svjetski znamenitih bačvi od slavonskog hrasta.

“Ovo je projekt koji već dugi niz godina svi zajedno pripremamo. Sastoji se od nekoliko komponenti. Ona kojoj je nositelj sama županije je brend “Svijeta graševine” kojega razvijamo kroz ovaj projekt na način da ćemo izraditi svu potrebnu dokumentaciju, marketinške kampanje, brendiranja, zajedno sa turističkom zajednicom požeško-slavonske županije. Svijet graševine nastao je idejno iz toga što je požeško-slavonska županija poznata po svojim vinima, vinarima, vinogorjima, a početak samog tog “svijeta” je u Kutjevu, a njegovi “grozdovi” se rastežu u Pleternicu, te u Pakračko-Lipičkom kraju. Svaka od ovih destinacija u Pakracu i Pleternici može živjeti za sebe, međutim na ovaj način smo ih objedinili kako bi jedan drugoga promovirali te kako bi stvorili jedan zajednički turistički brend, odnosno turističko-vinsku destinaciju požeško-slavonske županije. Mi se nadamo da će s vremenom taj brend zaživjeti na način da ćemo proširivati ove naše “grozdove” i da ćemo imati i druge destinacije koje ćemo uključivati u ovaj “Svijet graševine”. Nositelj ove aktivnosti brendiranja je požeško-slavonska županija, nositelj cijelog projekta je grad Pakrac jer je on nositelj svih aktivnosti koje će se događati u “Spahijskom podrumu”. U “Spahijskom podrumu” će se uz priče o vinima i vinarima objediniti i funkcije muzeja i knjižnice. Na jedan interpretacijski zanimljiv način ćemo interpretirati priče samog Pakraca.” – rekla je ravnateljica Senka Horvat.

Foto PSŽ