4. prosinca 2022.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

Od polja do stola: OPG Carpinus obitelji Kundakčić iz Grabarja

Sandra i Marijan Kundakčić za svojim štandom na Festivalu graševine 2022. u Kutjevu

Sandra i Marijan Kundakčić za svojim štandom na Festivalu graševine 2022. u Kutjevu

Prije trideset godina obitelj Kundakčić napravila je svojih prvih pedesetak kulenova koje su tada uspješno plasirali na područje primorja. Povećavali su proizvodnju pomalo da bi godine 2010. napravili svoj pogon za preradu mesa kapaciteta do pet tona sirovog mesa. U želji da sačuvaju kulturno i ali gastronomsko obilježje očeva i djedova kao i njegu tradicije kulinarstva ovih krajeva, odlučili su ići korak dalje – sušenje mesa najbliže tradicionalnom načinu.

Kada je riječ o samom sušenju mesa, vlasnik Marijan nam govori da ovdje treba biti oprezan i kod odabira drveta. Pri dimljenju bi trebalo izbjegavati ono drvo koje u sebi ima tanina kako meso ne bi promijenilo svoja svojstva. Na OPG-u Kundakčić stoga preferiraju grab jer je to autohtono slavonsko drvo, a ako nemaju graba onda koriste bukvu.

Portal kutjevacki.hr posjetio je Carpinus u Grabarju pred sam festival graševine. Tada smo fotografirali ove divne primjerke žestine koji stoje u kutu kušaonice a ponuđeni su kao aperitiv-starter svakom gostu jer u sklopu OPG nalazi se kušaona gdje se mogu kušati navedeni slavonski specijaliteti uz dodatak slavonske šljivovice kao i vina iz kraja.

O kvaliteti njihovih proizvoda svjedoče mnoga priznanja. A proizvodi su zaista raznoliki jer, kako to vlasnica Sandra Kundakčić veli, proizvode uistinu sve od polja do stola. Time je OPG Carpinus zadržao kvalitetu i izvornost okusa i postao prepoznatljiv brand Grada Kutjeva, županije i šire.

OPG Carpinus obitelji Kundakčić obrađuje svinjsko meso od svinja koje hrane hranom isključivo sa vlastitih oranica. Hraneći ih smjesama kombinacije djeteline i trave, Kundakčići proizvode prave tradicionalne suhomesnate proizvode: slavonska kobasica, slavonska šunka, domaći kulen, kulenova seka, domaća slavonska slanina, svinjska mast i čvarci.

Njihov kreativni pristup i znalačka ekološka primjena sredstava u tom smislu služi za primjer proizvođačima u regionu, a i šire. Zahvalni smo što su se pojavili na našem festivalu graševine u Kutjevu 2022. i želimo im puno uspjeha u daljem radu!