28. rujna 2021.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

Obitelj Gomerčić iz Vetova dugi niz godina bavi se ovčarstvom i vinogradarstvom

OPG Gomerčić

Obitelj Gomerčić iz Vetova bavi se vinogradarstvom i uzgojem muznih ovaca. OPG imaju već preko 20 godina – u početku su sadili duhan, ali budući da nije dobro išao, nabavili su muzne ovce. Kroz godine povećavaju površinu vinograda, a naš sugovornik, Petar Gomerčić, priča da je u tijeku rekonstrukcija vinograda te se nada da će nakon završetka iste imati oko 10 hektara vinograda u komadu.

Mlijeko OPG-a Gomerčić otkupljuje Vindija

Gospodin Petar priča nam kako mu je posao s ovcama dovoljan i voli ga raditi. Vinogradarstvo će prepustiti sinu, a on će, tvrdi, biti sinu moralna podrška. Što se tiče ovaca, vlasnik je zadovoljan tijekom koji posao ide već dugi niz godina:

„Imamo 44 ovce, a mlijeko predajemo Vindiji od 1. travnja do 1. rujna po cijeni od 7,50 do 9 kuna. Zadovoljni smo, a odnedavno smo i promijenili genetiku u stadu, kupili smo neke junce malo bolje kvalitete i veće cjenovne vrijednosti. To nam donosi više litara mlijeka i veću kvalitetu“, komentira vlasnik OPG-a za kutjevački.hr.

Ljubav prema životinjama nužna za kvalitetno obavljanje posla

U razgovoru s gospodinom Gomerčićem, čuli smo kako otprilike izgleda jedan radni dan: „Kod nas je svaki dan sličan, nema veze je li to subota, nedjelja ili neki drugi dan. Ujutro se dignemo, hranimo ili muzemo ovce, a nakon toga radimo druge poslove. Ovo je obiteljski posao, ja sam uvijek tu, a onda mi pomognu žena, kćer ili sin. Naravno, moramo stići i u Vetovu na raskrižje na kavu i kupiti kruh, to ne propuštamo“, našalio se i osvrnuo na svoje odrastanje s ovcama.

Naime, volio je pomagati svom ocu koji je imao ovce, a ljubav prema životinjama potaknula ga je da se i sam nastavi time baviti: „Kroz vrijeme naučiš dosta stvari i lijep je to posao. Moraš voljeti životinje da bi ovo radio, naviknemo se na njih i bude nam žao ako se razbole i ako im nešto bude“, priča nam gospodin Petar.

Također, kao prednost posla s ovcama navodi i primjer nedavne vremenske nepogode koja je rezultirala velikom štetom jer, tvrdi, da nema prihoda od ovaca bilo bi puno teže.

Prije i poslije – prednost EU projekata

U zadnje vrijeme velik broj poljoprivrednika, obrtnika i poduzetnika općenito prepoznao je benefite korištenja fondova Europske unije. Jedan od njih je i gospodin Petar koji je uspješno proveo već nekoliko projekata, od kojih jedan i u suradnji s Europskom razvojnom agencijom Grada Kutjeva:

„Čisto kao usporedba, 1997. sadio sam prvi vinograd i uzeo sam kredit od 20 tisuća maraka. Prošle smo godine taj isti vinograd raskrčili i posadili ga puno kvalitetnije. Dobili smo od Europske unije 113 tisuća kuna. Znači, netko ti da, ti samo trebaš šutjeti i raditi. Moraš imati neku viziju, ideju i zamislite kakav je to vjetar u leđa. Prošao sam i na ovoj mjeri koja poljoprivrednicima omogućava 50 tisuća eura bespovratnih sredstava za pokretanje nepoljoprivredne djelatnosti. Još idemo dalje, puno nam znače provedeni projekti i na ovakvom gospodarstvu mora se vidjeti napredak“, komentira za kutjevački.hr.

Kakvi su planovi?

Na pitanje što smatra svojim najvećim uspjehom, naš sugovornik kaže: „Najvećim uspjehom smatram ovih četvero djece što smo odgojili, s ovim poslom koji radimo i uz njihovu pomoć. To su djeca koja su naučila raditi, sad imaju svoje pravce, ali radne navike su ostale.”

Svatko je odabrao svoj put, a sin Matej trenutno studira na Veleučilištu u Požegi i nastavit će se baviti vinogradarstvom. Prošle su godine kupili vinograd i vikendicu Miroslava Škore gdje planiraju napraviti vinariju: „Idemo u rekonstrukciju vinograda, prošle godine smo prošli na pola hektara, sad smo prošli na 1,8 hektara. Sadili bismo i još dva hektara novog. Sin će raditi na tome da nakon fakulteta otvori i vinariju, a ja ću mu biti moralna podrška“, priča vlasnik OPG-a Gomerčić te spominje želju za gradnjom kuće koju bi mogli iznajmljivati.

Sljedeće fotografije poslao nam je Matej Gomerčić.

S obzirom na slogu i upornost cijele obitelji, ne sumnjamo da će se sve ideje i planovi uspješno realizirati.

Kontakt podatke možete pronaći na poveznici: http://www.kutjevo.hr/gospodarstvo/obiteljska-poljoprivredna-gospodarstva-opg/opg-gomercic/