24. ožujka 2023.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

Niču (kao) gljive poslije kiše

Nakon obilnih kiša okolne šume našeg kraja podarile su nam podosta gljiva. Ovog vikenda mnogi su se dali u potragu, prohodali malo uokolo i vratili sa dosta dobrim ulovom. Kada je u pitanju branje gljiva, kutjevacki.hr sakupio je nekolicinu vrijednih savjeta kojih bi se trebali držati potencijalni berači. Najbolji način branja gljiva je da se lagano uvrće tijelo gljive u jednu ili drugu stranu, sve dok joj cijeli stručak ne bude izvučen. Ubrane gljive odmah treba očistiti od zemlje i drugih nečistoća. Odložite ih u prozračnu košaru i pazite da ne bude prenatrpana. Nemojte miješati u košari jestive sa sumnjivim gljivama. Nemojte brati niti jesti gljive koje su vam sumnjive, one koje su premlade, prestare, premale ili oštećene, koje su neprijatnog mirisa, ljute ili gorke. Uberite uvijek one gljive koje već dobro poznajete i pažljivo birajte cijelovite koje imaju i klobuk i stručak. Nemojte jesti gljive koje ste dobili od od nekoga tko nema dovoljno znanja.

Muharu znamo još iz slikovnica, a zelenu pupavku moramo naučiti razlikovati, ili najbolje ipak brati s nekim ko ima godine iskustva! Kozara ili sunčanica (Macrolepiota procera) može se prepoznati po svom prstenu naprimjer i karakterističnom obliku suncobrana. Uz lisičarku (Cantharellus cibarius) i varganj (Boletus) najčešća je šumska konzumna vrsta u Slavoniji. Ukoliko ste pak ljubitelj lisičarki (miriši na marelice ili slično voće) morali biste paziti da u branju ne stavite u košaru i neku otrovnu, a sličnu (Omphalotus olearius) koja je uglavnom veličinom prevelika za lisičarku, a raste na drvu i uz tlo ili ukopana u tlo –  i znat ćete jer je intenzivnijih boja i ostavlja boju u ruci.

 

Gljive ne treba sjeći nožem niti ih naglo izvlačiti iz zemlje. One su samo plod koji ispod sebe u zemlji ima razgranatu mrežicu. Oštećenjem te mrežice gubi se mogućnost da u blizini tijekom sezone naraste nova gljiva, i smanjuje se mogućnost da se na tom tlu pojave gljive i sljedeće sezone. Pregledajte sve po povratku doma i odstranite svaku gljivu u čiju jestivost niste baš sigurni. Gljive za koje ste sigurni da su jestive, dobro očistite. Jela od gljiva pripremite isti dan nakon branja ili eventualno drugi dan, ili gljive treba odmah očistiti i konzervirati.

Foto: Ljubica Križanović Pavlov