18. travnja 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

Ne zaboravite pomaknuti kazaljke na satovima!

Danas je zadnji dan koji se rukovodi ljetnim računanjem vremena jer će se u noći sa subote na nedjelju kazaljke vratiti za 60 minuta unatrag. Podsjećamo da to i učinite kako bi izbjegli eventualne neugodnosti i kašnjenja na posao, utakmice ili bilo kakve druge obaveze koje vam donosi nedjelja. Sat se pomiče točno u 3.00 i vraća nazad za jedan sat na 2.00 pa ćemo imati sat vremena više za spavanje i odmor. Tako ćemo do toga sata krenuti na zimsko računanje vremena koje će trajati do 28.ožujka 2021.

Nova kalendarska godina donosi i neke nove promjene koje valja ukalkulirati, a u idućoj godini ćemo se prestati zamarati s pomicanjem satova i mijenjanjem vremena. Valja zapamtiti i informaciju o paljenju svjetala na automobilima te uzeti u obzir da obaveza nije više nužno povezana s promjenom vremena nego se prema novom zakonu računa od 1.studenog do 31.ožujka te se isključivo veže za to datumsko razdoblje.

Obratite pažnju i na tarife HEP-a koji od sutra uvodi nove satnice za obračunske tarife pa će se tako utrošena električna energija prema višoj tarifi obračunavati u razdoblju od 7 do 21 sat, a prema nižoj od 21 do 7 sati. Ono o čemu se priča i raspravlja je ukidanje pomicanja sata za sve države članice Europske unije kojima ostaje na izbor koje računanje vremena žele zadržati – ljetno ili zimsko pa ukoliko RH ostane na ljetnom računanju vremena zadnje bi pomicanje trebalo biti ono iduće (28.ožujka), a ukoliko se Hrvatska odluči za zimsko računanje vremena zadnje pomicanje će biti 31.listopada naredne godine.