24. lipnja 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

Naš gradonačelnik nazočio otvorenju vrtića u Kaptolu

Svečano je otvoren novoizgrađeni dječji vrtić “Bambi” veličine 480m² te u vrijednosti od 6,7 milijuna kuna. Vrtić ima dvije odgojne skupine za 48 djece, kuhinju te sve potrebne i nužne sadržaje.

Na svečanosti otvorenja nazočni su bili državna tajnica u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike i izaslanica predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića Margareta Mađerić, zamjenik ravnateljice Agencije za plaćanje u poljoprivredi i ruralnom razvoju Antun Vujić, pomoćnik ministrice regionalnog razvoja Davor Huška, općinski načelnik općine Kaptol Mile Pavičić i predsjednik Općinskog vijeća Damir Poljanac, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, gradonačelnik grada Požege  Darko Puljašić, gradonačelnica grada Pakraca Anamarija Blažević, gradonačelnik grada Kutjeva Josip Budimir, zamjenici gradonačelnika grada Požege Ferdinand Troha i Mario Pilon, zamjenik gradonačelnice grada Pleternice Domagoj Katić, općinski načelnici Čaglina, Jakšića i Velike te načelnik općine Lumbarda s otoka Korčule Igor Kršinić.

“Važnost ovoga trenutka za daljnji razvoj naše općine je velika. Stvaramo i otvaramo ustanovu koja će naše buduće generacije pripremiti za život i brinuti o njihovom socijalnom, mentalnom i emocionalnom razvoju od najranije dobi. Premda smo svjesni da uvjeti života u malim ruralnim sredinama nisu ujednačeni s onima koji su zajamčeni u urbanim središtima naše domovine, realizacijom ovakvih projekata trudimo se smanjiti taj nesrazmjer na najmanju moguću razinu vodeći se maksimom istaknutom u deklaraciji o pravima djeteta koja govori da čovječanstvo duguje upravo djetetu sve najbolje što mu može dati. ”-rekli su iz općine Kaptol.

Načelnik općine Kaptol rekao je kako se ideja o vrtiću rodila davno. Općinsko vijeće 2016. godine odlučilo je krenuti u projektiranje dječjeg vrtića te su krajem 2017. godine dobili i građevinsku dozvolu. “Dječji vrtić je kruna naše društvene nadogradnje za potrebe naših stanovnika, posebno mlađih obitelji kako bismo ih zadržali u svome kraju stvaranjem uvjeta za kvalitetniji život na prostoru naše općine.”-rekao je Mile Pavičić.

“Drago mi je spomenuti da u našoj županiji svaki grad i gotovo svaka općina imaju vrtiće, i to je veliki ponos. Zadovoljstvo mi je biti u ovakvom objektu, jer su upravo ovakvi projekti dokaz brige za naše najmlađe.”-rekao je župan Alojz Tomašević.

“Od početka ulaska Hrvatske u Europsku uniju poljoprivrednicima i ostalim korisnicima sredstava u okviru zajedničke poljoprivredne politike i programa ruralnog razvoja isplaćeno je preko milijardu i pedeset milijuna kuna. Mogu slobodno reći da je program ruralnog razvoja najbolji od svih europskih strukturnih investicijskih fondova koji se provode u RH, jer je raspisano natječaja preko 20 milijuna kuna.” – rekao je zamjenik ravnateljice Agencije za plaćanje u poljoprivredi i ruralnom razvoju Antun Vujić.

Državna tajnica Margareta Mađerić istaknula je kako je jedan od glavnih prioriteta Vlade RH upravo povećanje predškolskih kapaciteta i unapređenje usluga u dječjim vrtićima. “Investiranje u predškolski odgoj i obrazovanje dugoročna je socijalna investicija u najvažniji temelj našega društva, a to su djeca.” – rekla je Margareta Mađerić te je svečano otvorila novoizgrađeni dječji vrtić.