24. travnja 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

Na Trgu graševine mošt pretvoren u mlado vino

Tradicionalno kao i svake godine u Kutjevu je obilježena proslava Martinja kao jedna od značajnijih manifestacija Grada Kutjeva. Dan uoči samog blagdana Martinja, 10.studenog na gradskom Trgu Graševine, jedinom takovog naziva u Hrvatskoj, ali i svijetu, velik broj posjetitelja se okupio i nazočio ceremoniji krštenja mošta koji je tako prešao  u mlado vino. Najveći broj posjetitelja već duži niz godina čine planinari iz brojnih planinarski društava iz Hrvatske , ali i okolnih zemalja. Broj društava koji participiraju je unazad nekoliko godina iznad brojke 100, a ove godine ih je bilo iz gotovo 130 društava.  Ove godine vremenska prognoza nije išla na ruku organizatoru i gostima tako da je potpun dojam malo pokvarila kiša, a posebno planinarski doručak koji su za sve planinare pripremili vrijedni članovi kutjevačkog planinarskog društva Vidim. Kao i svake godine bio je to pravi domaći slavonski doručak s kruhom i masti, čvarcima, krvavicama, švarglom. Planinare su na obilazak predviđenih staza ispratili glazbenici s tzv.limenom glazbom, a zbog kiše su reducirane i staze, tako se hodalo po dvije kraće staze jer su uvjeti za penjanje bili vidno otežani.

Unatoč kiši i prohladnom vremenu dobrog raspoloženja nije nedostajalo, a najveće zasluge svakako idu vinarima koji su svoje proizvode u liku vinske kapljice omogućili nazočnima na Gradskome trgu, ali i u svojim vinarijama kroz Dan otvorenih podruma. Brojni izlagači su bili hrabri i izložili svoje proizvode tako da je brojnim gostima bilo dostupno mnoštvo suvenira, domaćih autohtonih proizvoda, a bogatu eno gastro ponudu su dopunili vrijedni djelatnici Kutjeva d.d. koji su posjetiteljima ponudili pečenog vola na ražnju što se pokazalo kao pun pogodak jer se redovi za ručak nisu smanjivali do same večeri. Na Trgu graševine se simultano odvijao i zanimljiv kulturno-umjetnički program u kojemu su se smjenjivali tamburaši, De Gotho, ženski tamburaški sastav Liberta iz Kaptola, TS Bisernica i TS Posegana. Sve nazočne goste, posjetitelje i planinare pozdravili su s pozornice predsjednik Gradskog vijeća Kutjeva Ivica Ribičić i zamjenik gradonačelnika Kutjeva Ivica Malnar. 

Glavni događaj Martinja u Kutjevu i tradicionalni ceremonijal je predvodio vinski kardinal, jedini u Hrvata, Vladimir Bauer uz vinskog ministranta Uroša Svitlicu te vinskog kuma Ivicu Nikolića iz kutjevačkog planinarskog društva. Šaljivi ceremonijal krštenja mošta izazvao je veliku pažnju i zainteresiranost posjetitelja koji su ispunili Trg graševine, ali i aktivno sudjelovali u njemu odgovarajući na pitanja vinskog kardinala te zajedno s njim svi na kraju nazdravili s punim čašama mladog vina. Organizatori TZ Grada Kutjevo, razvojna agencija ERA, HPD „Vidim“ Kutjevo, Kutjevo d.d. i Udruga „Kutjevački vinari“ uz pokrovitelja Grad Kutjevo, dobro su organizirali cijelu manifestaciju i dostojno uz brojne goste obilježili Martinje koje je unatoč tmurnom i hladnom vremenu proteklo u vrlo vedrom raspoloženju uz ples i pjesmu brojnih posjetitelja iz čitave Hrvatske i okolnih zemalja.

Inače ove je godine Martinje po prvi puta obilježeno kroz tri dana. Prvi dan, u petak je bila organizirana izložba fotografija Mirka Cenbauera, a glavni je događaj toga dana bilo predavanje gospodina Alena Čaplara Via Dinarica. Drugoga dana se tradicionalno održala Fišijada na prostoru CB Kutjevo, a ove je godine je kutjevačka Fišijada imala i međunarodni karakter pošto je jedna od natjecateljskih ekipa bila iz Zenice. Ovogodišnji je pobjednik Vladimir Košarić iz Jakšića, drugoplasirani je Željko Tucić iz Oriovca, a trećeplasirana je ekipa vinogradarstva Ivanović iz Kutjeva. Natjecalo se ukupno 18 ekipa, natjecanje je otvorio zamjenik gradonačelnika Kutjeva Ivica Malnar, a vrijedne nagrade, kako pobjednicima tako i svim natjecateljima, uručio je predsjednik Gradskog vijeća grada Kutjeva Ivica Ribičić.

Foto Mirko Cenbauer