24. ožujka 2023.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

Na Plitvičkim Jezerima svečano uručeni ugovori o financiranju u sklopu Programa prekogranične suradnje između RH i BIH

U petak, 10. lipnja 2022. godine na Plitvičkim jezerima održano je svečano uručivanje 45 ugovora o financiranju u sklopu Programa prekogranične suradnje između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine za 2022. godinu.

U cilju jačanja položaja Hrvata u Bosni i Hercegovini, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije je pokrenulo ˝Program prekogranične suradnje između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine˝ s iznosom financiranja od 9,1 milijuna kuna za 2022. godinu.

Program je koncipiran kao odgovor na razvojne prioritete lokalne i regionalne razine i predstavlja podršku u unaprjeđenju kulturne, društvene, javne, komunalne, socijalne i okolišne infrastrukture. Program pridonosi potpori Hrvatima u Bosni i Hercegovini i osnaživanju pograničnog područja Republike Hrvatske, njihovom gospodarskom i svekolikom razvoju, osigurava pretpostavke za jačanje konkurentnosti i ostvarenje vlastitih razvojnih potencijala te potiče aktivaciju svih dionika na zajedničkom radu za dobrobit hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini i njihov gospodarski oporavak. Doprinosi stvaranju preduvjeta za sprječavanje iseljavanja stanovništva, smanjenju negativnog demografskog trenda i održivom razvoju u pograničnom području te podiže kvalitetu života i integraciju cjelokupnog stanovništva koje živi na tom prostoru.

˝To vam je znak da prekogranična partnerstva možete produbljivati i raditi na novim projektima, posebno za depopulirane prostore uz granicu, za Hrvate u Hrvatskoj i Hrvate izvan Hrvatske, jer svi smo mi dio jednog jedinstvenog i nedjeljivog naroda. Velik odaziv je bio na ovom pozivu, no to je zapravo pokazatelj da postoji snažna volja za Vašom međusobnom suradnjom, umrežavanjem i razvijanjem različitih aktivnosti. U proračunu za 2023. godinu, slijedom sada ovih iskustava iz ovog našeg prvog poziva, povećali smo iznos sredstava i planirano je 17 milijuna kuna za sljedeću godinu“, istaknula je ministrica Tramišak.

Od 45 odobrenih projekata tri su sa područja Grada Kutjeva u vrijednosti 500.000,00 tisuća kuna.

Na svečanom uručivanju nazočili su korisnici ugovora privremena pročelnica, savjetnica za projekte, gospodarstvo, nabavu i društvene djelatnosti Grada Kutjeva Ana Galić i načelnik Općine Čitluk Marin Radišić za projekt ˝Igrom od Kutjeva do Čitluka˝  financiran je u iznosu 200.000,00 kuna,  župnik iz Kutjeva Ivan Štivičić i župnik iz Foče Dalibor Stjepanović za projekt ˝Unutarnje uređenje Župne Crkve Srca Marijina u Foči i opremanje multimedijom župne dvorane Župe Rođenja BDM u Kutjevu˝  financiran je u iznosu 150.000,00 kuna, direktorica Razvojne agencije Grada Kutjeva Suzana Hora i župnik iz Kreševa fra Josip Tomas za projekt ˝Suradnja Grada Kutjeva i Franjevačkog samostana sv. Katarine Kreševo˝ financiran je u iznosu 150.000,00 kuna.

Odobrenim projektima će se realizirati prekogranična suradnja između Grada Kutjeva i Bosne i Hercegovine. Cilj je unapređenje kvalitete života lokalne zajednice i prekogranična povezanost.