25. lipnja 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

Na gradskom trgu obilježen Dan crvenih haljina

U Kutjevu je isto kao i u čitavoj Hrvatskoj drugi puta obilježen Dan crvenih haljina. Cilj ove akcije je podići svijest o specifičnostima moždanog udara kod ljepšeg spola. Ova akcija će se provoditi svake godine i to redovito prvog petka u veljači. U zajedničkoj organizaciji Grada Kutjeva,Turističke zajednice grada te Razvojne agencije Grada Kutjeva uz nezaobilaznu pomoć Ljekarne Perak i uz vrijedne ruke patronažne sestre Lare upriličeno je mjerenje krvnog tlaka i razine šećera u krvi.

Na nivou države u organizaciji Hrvatskog liječničkog zbora, Hrvatskog neurološkog društva i Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba u Hrvatskoj se obilježava zdravstveno-edukativna akcija „Dan crvenih haljina“, zdravstveno-edukativna akcija čiji je cilj podići svijest o specifičnostima moždanog udara u žena, upozoriti na pogubne posljedice zanemarivanja simptoma i potrebu promjena načina života. Takozvani tihi ubojica odnese godišnje više života nego karcinom dojke pa je iznimno bitno osvijestiti građane, a posebno građanke Republike Hrvatske pa tako i našega grada o važnosti kontroliranja vitalnih životnih funkcija te pokušati preventivno djelovati s ciljem zdravijeg i kvalitetnijeg življenja kao i poduzeti određene mjere za smanjenje šansi za moždani udar.  

Lijep broj građana Grada Kutjeva odazvao se ovoj akciji pokazavši kako je prisutna i razvijena svijest o brizi za vlastito zdravlje. Stolica ispred Gradske vijećnice je u periodu trajanja akcije rijetko bila prazna, a većinom su se akciji odazivali građani starije životne dobi čiji su rezultati mjerenja šećera i krvnog tlaka u velikoj mjeri bili vrlo dobri i u granicama normalnih vrijednosti. Simbolično se na ovaj dan oblače crvene haljine jer se u prvi plan stavljaju žene no svaki odjevni predmet u crvenoj boji označava podršku ovoj akciji koja svakako može nekome preventivnim djelovanjem spasiti život.