Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

Marija Marjanović primila nagradu ravnatelja za najbolje ljubavno pismo

Već smo pisali kako je naša darovita učenica 8.c razreda osvojila prvo mjesto za najljepše napisano ljubavno pismo na natječaju Ogranka Matice hrvatske u Požegi. Povodom toga krasnog uspjeha i još ljepše promocije naše škole i našega Grada adekvatno je reagirao i ravnatelj škole Miljenko Crnjac koji je nadarenoj učenici uručio nagradu koju nije mogla primiti na predviđenom mjestu zbog organizacijskih i epidemioloških razloga. Podsjetimo da je natječaj pod nazivom Moje drago srce objavljen povodom 350. godišnjice pisanja najdirljivijeg ljubavnog pisma u hrvatskoj povijesti – pisma koje je večer prije svoga smaknuća u Bečkom Novom Mestu napisao grof Petar Zrinski svojoj supruzi Katarini i njime se zauvijek od nje oprostio.

Interesantno su se datumski spojili Valentinovo i obljetnica od 350 godina smrti Petra Zrinskog što je rezultiralo objavom natječaja na koji se prijavila i naša Marija. Na natječaj se prijavilo više srednjoškolskih radova no želja nas u Povjerenstvu za odabir najljepšeg ljubavnog pisma je bila probuditi strast i želju za pisanjem i kod osnovnoškolaca, a isto tako očuvati tradiciju pisanja pisama koja pomalo pada u zaborav i postaje izumrla vrsta pošto se mladi uglavnom baziraju na pisanja kratkih poruka putem društvenih mreža i komunikacijskih kanala. Pismo je izgubilo svu svoju draž pa nam je cilj da mladi shvate značenje pisanja pisama što je naša Marija itekako prihvatila i učinila nas vrlo ponosnima. Ona ja prilično samozatajna pa me itekako iznenadila uključenost u ovaj natječaj gdje se izrazila na svoj iskren i djetinjast način bez pretjerane patetike. Inače je odlična učenica, talentirana da kroz sposobnost lijepog pisanja izađe iz svoje ljušture zatvorenosti i primjetno je da u zadnje dvije godine pokazuje sve veći interes za ovakve stvari pa sam vrlo sretna i zadovoljna da ova nagrada ide baš u njene ruke – za kutjevački.hr je izjavila Marijina mentorica Anita Katić koja očito na svoje učenike djeluje iznimno motivirajuće pa je ova nagrada u velikoj mjeri i njena.

U nastavku teksta možete pročitati Marijino nagrađeno pismo u cijelosti.

Dragi moj posebni prijatelju,

nakon onoga divnog ljeta i dugo vremena skupila sam hrabrosti opisati ti svoje osjećaje u nekoliko rečenica.

Kao i svaka priča, i naša je počela uobičajeno. Dani su se protezali do dugo uvečer. Unatoč toplini sunca, sladoled i limunada bi nas uspješno osvježavali. Ponovo bi se pokrenuo duh avantura i stvaranja novih uspomena. Osamnaestog dana ljeta okupili smo se na igralištu planirajući obilje zabave i smijeha. Stvarno je tako bilo! No, ti si dao novu čaroliju mojem smislu ljeta i odmora.

Kad sam te prvi put vidjela, osjećala sam se jako čudno. Tijelo mi je zatreperilo kao ptičica u proljeće. Obuzeo me tvoj tihi glas. Ništa nisam vidjela osim tvoje figure niti sam čula ushićene glasove naših prijatelja u pozadini. Ljetni povjetarac milovao mi je lice dok su ga tvoji pogledi obasjavali poput zraka užarenoga sunca. Prijateljski osmjesi i dodiri činili su se nježni kao latice ruže.

Ljeto 2019. stvarno je bilo stvoreno za nova prijateljstva, simpatije i čarolije. Nadam se da i ti tako razmišljaš te da je sreća koju osjećam, dok o ovome pišem, obostrana.

Žao mi je što se nismo vidjeli prošlog, svima nama tako čudnog, ljeta. Izgleda da nam nije bilo suđeno. Ipak, radujem se ovoj godini i svemu što će ona donijeti. Jedva čekam naš sljedeći susret, a isto sam tako u nestrpljivom iščekivanju tvojega odgovora.

S ljubavlju!

Marija

Foto OŠ Zdenka Turkovića