24. svibnja 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

Kutjevo prošlogodišnji rekorder rasta zaposlenosti!

Državni zavod za statistiku neki je dan izašao s konačnim podacima o zaposlenosti za ožujak 2019. godine. Iako je od tada prošlo više od godinu dana i dodatno krizno razdoblje zbog korone koje još nije gotovo, provjerili smo u tada vodećim gradovima po rastu zaposlenosti, koliko su investitori  osjetili krizu i koliko se je odrazila na zaposlenost te kojim mjerama pokušavaju i sami pomoći tvrtkama da zadrže zaposlenike. Prema lanjskim podacima u postotku su vodeći po zapošljavanju bili Kutjevo, Otok, Ilok, Kastav, Vrgorac, Lepoglava, Pakrac, Hrvatska Kostajnica, Imotski i Pregrada. Prema apsolutnim pokazateljima vodeći su gradovi Split, Slavonski Brod, Rijeka, Osijek, Velika Gorica, Zadar, Koprivnica, Zaprešić, Kutjevo i Dugo Selo.

Nova ulaganja povećala su zapošljavanje posljednjih godina, a onda zbog korona krize postao je taj trend upitan. Za sada situacija nije onakva kakvom se očekivala u startu, ali službena statistika pokazuje da nezaposlenost raste, a zaposlenost pada. Zbog brze reakcije gradova i države tj. mjera kojima se je pomoglo poduzetnicima da prevladaju za sada negativne posljedice korona krize, izbjegnuta je veća katastrofa.

Na temelju podataka DZS iz lanjskog ožujka, vidljivo je da su prema relativnim pokazateljima vodeća po zapošljavanju bila tri slavonska grada – Kutjevo, Otok i Ilok.

Statistika tako pokazuje da je u ožujku lani u odnosu na ožujak 2017. godine najveći porast zaposlenih imao Grad Kutjevo, za velikih 72,8 posto, a među prvih deset je i po apsolutnim pokazateljima rasta zaposlenosti – 566 više na godišnjoj razini.

Kutjevo: U pripremi novi program razvoja gospodarstva

Grad Kutjevo donio je 2018. godine Program poticanja razvoja gospodarstva za period od 2018. do 2020. godine.

‘Vjerujem da je taj program i mjere koje obuhvaća dovele do povećanja zaposlenosti. Program između ostaloga obuhvaća jednokratnu naknadu za samozapošljavanje u iznosu od 30.000 kuna te naknadu za zapošljavanje novih djelatnika u maksimalnom iznosu od 1.500 kuna po zaposlenom djelatniku kroz 24 mjeseca. U 2018. godini mjeru za poticanje samozapošljavanja koristilo je 20 korisnika, a u 2019. 17 korisnika. Mjeru poticanja zapošljavanja koristi pak ukupno 20 korisnika za 39 novozaposlena djelatnika. Lani je Grad za sve mjere iz Programa poticanja razvoja gospodarstva isplatio potpore u iznosu od 1.061.068,54 kuna.’ – kaže gradonačelnik Josip Budimir.

Kaže da su i ove godine zbog posljedica korona krize brojni poduzetnici i obrtnici koristili državne mjere za pomoć, no nezaposlenost ipak raste.

‘Grad Kutjevo putem aktivnih politika zapošljavanja nastoji zaposliti što više osoba (javni rad), a uspjeli smo osigurati sredstva za provođenje projekta Zaželi – program zapošljavanja žena za 20 osoba. Grad će donijeti novi program razvoja od 2021. godine i nadamo se da će naša sredstva pomoći u poslovanju brojnih poduzetnika’ – nastavlja gradonačelnik Kutjeva.

Inače, Grad Kutjevo, uz mjere poticanja razvoja gospodarstva, investitorima nudi mogućnost ulaganja u poduzetničku zonu Kamenjača s potpuno uređenom infrastrukturom. Poduzetnicima i investitorima nude se brojne pogodnosti pri ulaganju – kupnja zemljišta po cijeni od dvije kune po m2, oslobađanje odnosno subvencioniranje plaćanja komunalne naknade, oslobađanje od plaćanja komunalnog doprinosa, plaćanja poreza Gradu, sufinanciranje projektne dokumentacije, izgradnje, adaptacije i opremanja prostora. Grad je osnovao i Razvojnu agenciju koja doprinosi stvaranju poduzetničkog okruženja, poticanju ruralnog razvoja, jačanju poduzetničkih kompetencija te promociji poduzetništva. Također Agencija nudi i savjetodavnu i informativnu pomoć svim poduzetnicima na području Grada vezanu za prijavu na natječaje i javne pozive.

 

Izvor gradonacelnik.hr