24. lipnja 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

Kutjevačka udruga mladih – nova energija i budućnost Grada Kutjeva

Odnedavno je u Kutjevu krenula inicijativa mladih za osnivanjem vlastite udruge koja je u kratkom roku nakon pokretanja i osnivanja donijela neku novu energiju i radost u svakodnevnom životu Grada Kutjeva. Doista je lijepo vidjeti mladost na djelu, njihovu viziju i ideje u organizaciji poznatih manifestacija, ali i pokretanju vlastitih. Bilo bi prekrasno da svi ti mladi ljudi ostanu vjerni svojoj udruzi i svome Gradu te daju doprinos koji je već sada prilično vidljiv i u budućem životu Kutjeva, a pokazali su do sada puno razumijevanja i empatije kao humanitarnu notu pomogavši potrebitima.

Kutjevačka udruga mladih je osnovana u rujnu 2018. godina te je do danas provela mnogo uspješnih projekata, suradnji i događaja pa je uz skraćenicu #mladaloza postala prepoznatljiva u Gradu, ali i široj okolici. Udruga broji 52 člana, a cilj i svrha djelovanja udruge jest poticanje angažiranosti mladih u zadovoljavanju njihovih potreba te stvaranje trajne osnove za razvijanje komunikacije među mladima radi promicanja njihovih interesa i ukazivanja na specifične probleme s kojima se ovaj dio populacije susreće.

Udruga mladih sudjeluje u raznim manifestacijama Grada Kutjeva – u studenom 2018. su sudjelovali u Martinju u Kutjevu, izložbom rukotvorina članica i izložbom fotografija Marka Iličića te su od novca zarađenog prodajom fotografija na izložbi, kupili jednom potrebitom dječaku s područja grada novu odjeću te dječju kuhinju predškolcima u Vetovu. Sudjelovali su i na Adventu u Kutjevu, Festivalu graševine, Uskršnjem sajmu…a u rujnu su u sklopu Dana grada Kutjeva organizirali promociju knjige gđe. Đurđice Gatjal.

Osim sudjelovanja u manifestacijama grada, imali su i samostalne aktivnosti pa su tako u ožujku započeli s besplatnim instrukcijama za kutjevačke školarce.  U siječnju 2019. kontaktirali su Zakladu Slagalicu koja ih je ohrabrila na organizaciju većeg događaja. Nakon brojnih sastanaka i dogovora, uz veliki rad i trud u srpnju i kolovozu je održano Prvo Kutjevačko ljeto mladih s 3 dana programa – Kinom pod zvijezdama, roštiljadom i malonogometnim turnirom.

Na svečanoj sjednici gradskog vijeća su za svoje zasluge primili zahvalnicu Grada Kutjeva za 2019. godinu, a u 2020. uz partnerstvo Grada Kutjeva planiraju provesti prvi veći projekt financiran od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku koji će educirati mlade o projektnom ciklusu i stvoriti dokument koji će sažeti probleme i potrebe mladih te pomoći na kreiranju politika usmjerenih na mlade. Isto tako Drugo Kutjevačko ljeto mladih je također u pripremi gdje planiraju ponoviti i nadograditi događaje od prošlog ljeta.

Trenutno su u pregovorima za dobivanje vlastitog prostora za djelovanje udruge kako bi nesmetano provodili aktivnosti, a također se planiraju prijaviti na natječaje Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva koji će pomoći opremiti prostorije koje će biti dostupne za korištenje svim mladima s područja Grada.

Vrijedna inicijativa i svijetla budućnost Grada Kutjeva #mladaloza može biti ponos svojih roditelja, prijatelja, Grada Kutjeva i njegovih građana, a za svaki vaš prijedlog, želju ili pomoć sigurno neće biti tvrda srca i oglušiti se na dobru i pozitivnu ideju ili kritiku.

Foto FB, privatna arhiva KUM