22. listopada 2021.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

KUD-u “Bektež” prvo mjesto u kategoriji malih vokalnih sastava na 9. Županijskom kulturnom mozaiku


Županijska zajednica kulturnih udruga ove je godine organizirala 9. Županijski kulturni mozaik s ciljem njegovanja tradicije i narodne baštine. Općini Velika pripala je čast biti domaćin ovogodišnjeg kulturnog mozaika koji je održan pod pokroviteljstvom Požeško-slavonske županije, Općine Velika, Ministarstva kulture i medija te Hrvatskog sabora kulture. Na početku su se prisutnima prigodnim riječima obratili načelnik Općine Velika Robert Hofman, predsjednik Zajednice kulturnih udruga Mirko Ćaćić te županica Požeško–slavonske županije Antonija Jozić.

U veličkoj školskoj sportskoj dvorani kroz pjesmu i ples predstavilo se 14 točaka, a među njima su i dvije s područja našega Grada – KUD “Poljadija” iz Grabarja i KUD “Bektež” iz Bekteža koje se kvalitetom nastupa i svojom jedinstvenošću posebice svidjelo žiriju te su naši sugrađani osvojili prvo mjesto u kategoriji malih vokalnih sastava.

Članovi KUD-a “Bektež” predstavili su se s tri skladbe:

  1. Sastale se gazde pa divane
  2. Crna zemlji, bil’ se orat’ dala
  3. Braća su se sastala

KUD “Bektež” na čelu s predsjednikom Duškom Bijelićem, vrijedno radi na očuvanju i njegovanju izvornog folklora užeg i šireg zavičaja, njegujući folklor Slavonije, a posebice folklor Požeštine. Naši Bektežani zamijećeni su gdje god se pojave sa svojim nastupima pa ni ne čudi još jedno u nizu ovakvih priznanja.

„Za ovo takmičenje pripremali smo se nekoliko mjeseci. Uvježbavali smo tri skladbe koje potječu iz Ruševa, a čiji je kazivač Joso Benčević. Njih je 1968. zapisao etnomuzikolog Josip Andrić. Svidjele su nam se pjesme zbog svog sadržaja, a posebna interesantnost je što je jedan kazivač. Analizirajući sadržaj tih pjesama vidjeli smo da one pokazuju život toga mjesta, uključujući tegobe, ali i sreću. Tako smo i prišli uvježbavanju tih skladbi. Mogu reći da smo nakon ovog priznanja izuzetno sretni i ponosni jer se sav naš trud u konačnici isplatio“ – istaknuo je Duško Bijelić te se zahvalio članovima i žiriju.

Osim toga, gospodin Bijelić otpjevao nam je po jednu strofu iz svake pjesme:

Sastale se gazde pa divane,

Kako im je ponestalo ‘rane.

 

Ej crna zemljo, bil’ se orat’ dala,

Aj što je draga suzom pokapala.

 

Braća su se sastala kod ovoga ostala.

Da se svaki trud isplati često nam dokazuju aktivni članovi KUD-a “Bektež” kojima ovo nije prva (vjerujemo ni zadnja) pobjeda na jednom ovakvom natjecanju. Ono što im sada slijedi jesu pripreme za državno natjecanje u Koprivnici koje će se održati krajem studenoga i na kojem im ovim putem želimo puno sreće i uspjeha!

Foto: Požeški vodič