24. travnja 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

Kuća graševine će biti epicentar kraljevske sorte i zaštitnog znaka Kutjeva

Ono što je do sada bila ideja i velika želja vinara i svih građana Grada Kutjeva , ali i šire okolice koji su vezani za vino i kraljevsku sortu – graševinu kreće u realizaciju, a to je izgradnja Kuće koja bi trebala biti epicentar vinskog svijeta i kotač zamašnjak u razvoju vinskog turizma Grada Kutjeva. Prvi korak je dobivanje sredstava za dokumentaciju, a nakon toga bi ubrzo trebala započeti i izgradnja dugo očekivane Kuće graševine koje će definitivno postati jedan od najbitnijih  i najprepoznatljivijih turističkih simbola našega Grada.

Naime, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije donijelo je Odluku o financiranju projekta „Kuća graševine“ i dodijelilo Gradu Kutjevu bespovratna sredstva za sufinanciranje projekta u iznosu 2.476.475,00 kn. Projekt je dodijeljen u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.“ Prioritetna os 10: Tehnička pomoć, a namijenjena je za izradu projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju i uspostavu centralnog mjesta „Svijeta graševine“ – Kuće graševine u Kutjevu. Partner na projektu je Požeško-slavonska županija, a kao tehnička pomoć u pripremi i provedbi projekta uključen je Regionalni koordinator razvoja Požeško-slavonske županije.

Izradom projektno-tehničke dokumentacije za Kuću graševine stvaraju se preduvjeti za daljnju realizaciju glavne komponente strateškog projekta “Svijet graševine“.  Kuća graševine centralno je mjesto i polazišna točka kulturno-turističke destinacije „Svijeta graševine“ – projekta koji spaja vinski identitet i kulturnu baštinu u brendiranju cijele regije, a zamišljen kao podrška vinarima i turističkom sektoru Požeško-slavonske županije. Temelj “Svijeta graševine” čine tri različite posjetiteljske infrastrukture i atrakcije vinskog i kulturnog turizma smještene u tri vinogorja – kutjevačkom (Kuća graševine), pleterničkom (Muzej bećarca) i pakračkom (Spahijski podrum).

Požeško-slavonska županija dobit će jedinstvenu kulturno – turističku priču kakva do sada nije postojala na ovim prostorima te se može uvrstiti u turističku kartu vrhunskih turističko-kulturnih destinacija. Divna je ovo priča koja osim brojnih turističkih benefita donosi i bolju povezanost naših gradova koji će zasigurno imati itekakvu korist za razvoj turističkih potencijala kao i samih gradova uključenih u ovu krasnu priču. Konačno će i naši vinari dobiti svoju kuću u kojoj će moći iskazati svoje domaćinstvo i čuvenu kutjevačko-slavonsku dobrodošlicu gostima željnim dobre vinske kapljice i uživanja u ostalim turističkim sadržajima koje će nuditi Svijet graševine.