24. lipnja 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

Krenuli su radovi za priključenje vodovodnoj mreži u Grabarju

U Grabarju su krenuli radovi kojima će se mještani ovoga mjesta konačno priključiti na vodovodnu mrežu. Od same izgradnje sustava i provođenja mreže koja omogućuje stanovnicima Grabarja opciju priključka prošao je prilično dug period do konačne realizacije i samog čina spajanja kućanstava na mrežu. Dobra opskrbljenost bunarskom vodom, ali i visoka cijena priključka očito su bili prevelik uteg za mještane čija inicijativa nije naišla na plodno tlo prije nekoliko godina pa je pokušaj propao zbog premalog broja zainteresiranih. No sufinanciranjem od strane Grada Kutjeva gotovo sva kućanstva su izrazila želju za spajanjem tako da će uskoro poteći pitka voda cijevima položenim u zemlju mjesta Grabarja. Izvođač finalnih radova je ISKOP I PRIJEVOZ TIMRAK – obrt za pripremne radove na gradilištu, u vlasništvu Darija Timraka, a vrijednost radova je 619.750,00 kn. Rok za završetak radova je 24.prosinca tekuće godine pa bi mještani Grabarja trebali Božić dočekati s pitkom vodom iz vodovodne mreže.

Velika investicija je bila i sama izgradnja vodovodne mreže u čemu je i tada sudjelovao Grad Kutjevo s iznosom od 240 000 kuna u ukupnom iznosu od preko 1,2 milijuna kuna.

Prošao je predug vremenski period u kojemu smo bili nezahvalnoj poziciji da imamo vodovodnu mrežu, a nemamo priključke ili dovoljan broj zainteresiranih za redovito funkcioniranje i održavanje samog sustava. Starija populacija sa skromnim primanjima teško se može odlučiti na ovakvu financijsku investiciju pa smo morali uskočiti i sufinancirati ovaj proces te u dogovoru s MO Grabarje inicirali spajanje kućanstava na mrežu – za kutjevački.hr je rekao gradonačelnik Grada Kutjeva Josip Budimir.

Preko stotinu kućanstava trenutno egzistira u mjestu Grabarje , a više od 90 ih se izjasnilo da želi priključak na mrežu i tek desetak kućanstava neće i ne želi priključak što je naravno njihov izbor. Do kraja godine očekuje se završetak radova. Infrastruktura je postavljena prije desetak godina i bila je već jedna inicijativa prije nekoliko godina, ali bilo je premalo zainteresiranih tako da je nemoguće s tolikim brojem priključenih kućanstava Tekiji održavati mrežu kako bi voda bila pitka. Sada je itekako dovoljan broj priključaka pa se Tekija slaže i može održavati mrežu  Grad Kutjevo financira radove i spajanje s više od 70 %, a ostalo mještani sami plaćaju. Da nije Grada ne bi bilo niti ovoga pa se ovim putem zahvaljujem gradonačelniku Josipu Budimiru i dogradonačelniku Ivici Malnaru na njihovom razumijevanju za naše probleme. Sve su češća sušna razdoblja i kućanstva ostaju bez vode u bunarima pa je bilo i krajnje vrijeme za ovu akciju jer je oko 30% sela bez vode. Poklopio se pravi trenutak, kockice su se posložile, a i cijena je sada vrlo prihvatljiva radi subvencioniranja grada tako da smo konačno dobili zeleno svjetlo i uskoro se nadamo pitkoj vodi iz Tekijine mreže – za kutjevački.hr je rekao predsjednik Mjesnog odbora Grabarja Zdravko Cipov koji ističe da je on tek jedan od jednakih u uigranom timu koji se trudi kroz razne akcije i inicijative podići kvalitetu života u Grabarju.