Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

Josip Budimir: ”Imamo pripremljenih projekata u vrijednosti 200 milijuna kuna!”

Nije da nisu imali problema zbog epidemije koronavirusa no, u gradskoj upravi Kutjeva iznimno su zadovoljni postignutim u 2020.godini. Naravno, jednako radno nastavili su i u ovoj godini a o svemu tome govorio nam je gradonačelnik Josip Budimir.

* Ako zanemarimo koronavirus, po čemu će se u kutjevačkom kraju pamtiti prošla godina?
– Pamtit će se po tome što smo, unatoč koronavirusu, uspjeli realizirati naše najveće projekte, kao i po marljivom pripremanju novih. Međ realiziranim projektima zasigurno je najvažniji završetak dječjeg vrtića i njegovo puštanje u rad. Vrijedan je 11,5 milijuna kuna a namijenjen je za 90-ero mališana. Opremljen je po svim suvremenim standardima koje vrtići moraju ispunjavati. Novi vrtić nam je važan jer smo do sada imali najlošiji dječji vrtić u županiji u koji smo mogli primiti samo 25-ero djece i to u neadekvatnim uvjetima. Ovo nam je zato bio kapitalni objekt u cijelom mom mandatu od 2017. godine i ponosan sam što sam ga uspio realizirati. Rekao bih čak, da je to najjači projekt u povijesti grada Kutjeva koji je riješio jedan od glavnih gradskih problema. Vrtić je dupkom pun i već se traže nova mjesta pa ćemo vjerojatno, u bližoj budućnosti morati razmišljati o proširenju. Tu moram spomenuti neke zločeste ljude koji su prilikom pripremanja projekata govorili kako je taj projekt neopravdan, kako na području grada nema djece jer su ljudi iselili, kako neće tko imati ići u vrtić…a mi smo ih na maksimalno dobar način demantirali i pokazali da grad ima djece, ima budućnosti. Da bi realizirali projekt vrtića, obzirom da je on na lokaciji izvan središta grada, morali smo izgraditi i novu cestu, nogostup, rasvjetu i kanalizaciju, vodovod…ukratko, formirali smo zbog vrtića jednu novu ulicu u kojoj smo napravili kompletnu infrastrukturu. Za to smo potrošili 2,6 milijuna kuna.
Od većih projekata u 2020. još treba spomenuti novi kružni tok. Godinu ranije smo napravili kružni tok kod groblja a u 2020. kod dvorca, u suradnja sa ŽUC-om, vrijedan 2,5 milijuna kuna. Isto tako preko Ministarstva turizma i sporta kandidirali smo se na natječaj za izgradnju sportskih terena vrijednosti 1,2 milijuna kuna. To je realizirano i stavljeno u funkciju. Adaptirali smo knjižnicu koja je također dugi niz godina radila u neadekvatnim uvjetima. Preseljenjem vrtića u novi vrtić, otvorila nam se mogućnost za premještanjem knjižnice u veći prostor. Preko Ministarstva regionalnog razvoja kandidirali smo projekt i adaptirali prostor za knjižnicu. Dosta smo radili i po mjesnim odborima. Doduše za neke projekte nije bilo natječaja, iako imamo dokumentaciju, pa se nadam da će uskoro biti natječaja. Bez obzira na to, za poslove po mjesnim odborima smo uložili oko 3 milijuna kuna. Tu mislim na ceste, nogostupe, uređenje domova, mrtvačnica…sve ono što su mjesni odbori u komunikaciji s nama istakli da im treba.
Nadalje, mi smo u 2020. išli samostalno u projekt „Pomoć u kući”. Ranije smo to radili s udrugom Veličanka i pet općina naše županije a sad smo pokušali samostalno. Naša razvojna agencija je za projekt uspjela povući 2,5 milijuna kuna a kroz projekt smo zaposlili 25 žena koje brinu o oko 150 starijih i nemoćnih. Isto tako aplicirali smo na natječaj projekt reciklažnog dvorišta vrijedan 4 milijuna kuna, ugovor je potpisan a gradit će se ove godine. Povukli smo i 3,5 milijuna kuna od Ministarstva regionalnog razvoja za sufinanciranje dokumentacije za Kuću graševine. O tom se projektu dugo priča al, evo, konačno smo došli u fazu kad možemo točno reći da projekt kreće. To će biri jedan od strateških projekata i grada i županije koji će turizam na području grada ‘staviti’ u vrh hrvatskog kontinentalnog turizma. U prošloj godini investirano je ukupno u razne projekte oko 30 milijuna kuna.
Želim istaći još nešto: mi smo svjesni tko su glavni ‘kreatori’ našeg proračuna, to su gospodarstvenici, i mi njima već dugi niz godina dajemo važnost u našem radu. To činimo kroz gospodarski program, koji ima šest točaka, odnosno načina pružanja pomoći a prošle godine on je bio ‘težak’ 2 milijuna kuna. Mi s gospodarskim programom idemo od 2018.godine i u tom periodu otvoreno je 45 novih tvrtki a na razne načine pomogli smo zapošljavanje ukupno 70-ero ljudi.

* Da li je zbog, zbog koronavirusa, bilo smanjenje prihoda odnosno, da li ste zbog toga morali odustati od nekih projekata?
– Bilo je nekih radova po mjesnim odborima koji su malo kasnili, nisu završeni u 2020. Kapitalni projekti su se radili prema planu. Ono što nam je najviše bio problem to su naše manifestacije, kao npr. Festival graševine, koje smo otkazali zbog pandemije. Održavale su se dugi niz godina i bile su prepoznatljive za Grad Kutjevo i služile su u promociju našeg turizma. Ali, kažem, sve smo ih morali otkazati.

* Kad ‘bacite’ pogled na ovu godinu, što vidite, na čemu će se raditi?
– Nadam se da će se što prije otvoriti razni natječaji kako bi mogli povući novce iz EU fondova. Mi mnogo očekujemo od financijskog razdoblja 2021.-2027.godine jer imamo pripremljenih projekata u vrijednosti 200 milijuna kuna. Dakle, s građevinskim dozvolama. I maksimalno smo spremni za sredstva iz EU.
Od projekata koje planiramo treba istaći aglomeraciju Kutjevo-velika koja će riješiti pitanje kanalizacije na području gdje ona ne postoji. To je projekt vrijedan skoro 80 milijuna kuna. Tu je i Kuća graševine, vrijedna također 80 milijuna kuna. Trenutno je u izradi projektna dokumentacija koja bi trebala biti gotova do kraja ove godine.
Imamo i projekt sportske dvorane, s građevinskom dozvolom, vrijedan 25 milijuna kuna. To nam je jako bitno jer smo uočili da imamo problema u gradu sa sportom. Sada imamo samo nogometni klub i šah klub, u povojima je i ženski rukometni klub ali, da bi se na tom području više radilo treba nam dvorana obzirom da ova u osnovnoj školi nije adekvatna da bi se u njoj organizirala natjecanja i odigravale utakmice. Dvorana će biti do star dvorane. Za projekt tj. dokumentaciju smo dali skoro 300 000 kuna i ishođenje dozvola, sad čekamo natječaje resornih ministarstava.
Imamo i građevinsku dozvolu za poduzetnički inkubator vrijedan 12 milijuna kuna, isto čekamo natječaj. U fazi smo pripreme tehničke dokumentacije za izradu LED rasvjete na području cijelog grada a ta bi investicija iznosila 2,5-3 milijuna kuna bi bila ta investicija. Nadalje, imamo i projekt Gretinog parka, tj.uređenja prostora od novog kružnog toka i dvorca do vatrogasnog doma na kojem će biti i Kuća graševine. Cijeli taj potez će se urediti i to je projekt vrijedan 5 milijuna kuna.
Od naših budućih projekata prvi će u realizaciju reciklažno dvorište vrijedno 4 milijuna kuna a gradit će se uindustrijskoj zoni gdje postoji kompletna infrastruktura.

Tekst i foto: V.Milković