23. svibnja 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

Iz povijesne riznice Andrije Boškovića: Planinarsko društvo Krndija

Vrlo često pišemo o brojnim aktivnostima našeg planinarskog društva Vidim naprosto što su njihove aktivnosti doista brojne, pohvalne i učestale pa ne bi bilo loše prisjetiti se i početaka planinarenja u Kutjevu, a sve kroz oči i pero našeg neumornog kroničara zbivanja u Gradu Kutjevu Andrije Boškovića.

Počeci planinarenja sežu u daleku 1935. kada je osnovano planinarsko društvo Krndija s predsjednikom Juliusom Zlatijem. Društvo je prema Andrijinim zapisima i istraživanjima imalo svoje uspone i padove, a ponajviše se padovi odnose na ratne godine. Tako imamo jedan rani fotozapis s naslovne fotografije članka upravo iz dana Drugog svjetskog rata, a koji prikazuje našu planinarku Mandu Brandeker (Mandica Marković) koja je u društvu svojih prijatelja odlučila odraditi šetnju Sljemenom, a fotografija datira iz 1942.godine.

Najveći uspon društvo bilježi 1951. kada je Hrvatski planinarski savez pohvalio Planinarsko društvo Krndija Kutjevo kao jedno od najboljih  i najuspješnijih seoskih društava u SR Hrvatskoj. Svoje zlatne dane bilježi za vrijeme predsjednika Bogdana Stambolije koji je svojim odlaskom u Požegu osiromašio društvo, ali i nakon toga malog pada je sredinom 70.-ih ponovo bljesnulo, ali bez nekih većih aktivnosti i taj period ostaje upamćen po donaciji skija od tadašnje JNA. Tadašnja stolarija koja je djelovala u sastavu PPK Kutjevo osposobila je i lakirala skije koje se i danas mogu naći po tavanima i zidovima naših sugrađana.

Naše je planinarsko društvo bilo sudionik i Prvog sleta planinara Slavonije koji se održao kroz trodnevnu manifestaciju s brojnim sadržajima, šetnjama, folklornim nastupima, prikazima dokumentarnih filmova i nezaobilaznom logorskom vatrom i druženjem uz pjesmu i kapljicu. Društva koja su tada sudjelovala su bila : Jankovac (Osijek), Dilj (Slavonski Brod), Strmac (Nova Gradiška), Petrov vrh (Daruvar), Pakrac i Krndija (Kutjevo) zatim Grafičar (Zagreb), PD Zagreb, Prijatelj prirode (Zagreb), PD Sisak, PD Susedgrad, PD Krško, Bjelašnica i Ozren (oba Sarajevo), Željezničar (Beograd).

Nakon toga slijedi period stagnacije i pad djelovanja da bi se 2007.pojavila vrijedna i agilna ekipa koja je obnovila temeljni ustroj kluba tako da je tada novi predsjednik postao Antun Koren, dopredsjednica Nada Razumović, a uz njih su u Izvršni odbor ušli Zdravko Lovrić, Miroslava Nikolić, Ljubica Hruškar, Ruža Krauthaker, Željka Perak, Josip Kukić i Ognjen Hruškar. Nadzorni su odbor činili Tomislav Crnjac, Petar Majetić i Goran Alpeza, a sud časti Andrija Bošković, Miljenko Crnjac i Ivan Fistrić.

Društvo pod novim nazivom HPD Vidim je za svoj spomendan uzelo blagdan Martinja kada se u Kutjevu na proslavi blagdana Svetog Martina okupi i nekoliko tisuća planinara. (Izvor/Foto Andrija Bošković – Kutjevo nekad i danas).