18. svibnja 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

Istražite čari Svijeta graševine – vinogradi koji pričaju priče


Dobrodošli u Svijet graševine – jedinstveno mjesto koje vas vodi na putovanje kroz ljepotu vinograda i vina te otkriva izvanredno kulturno nasljeđe regije Zlatne Slavonije. Vinogradarstvo i vinarstvo nisu samo gospodarska djelatnost, već čuvari tradicije, života i kulture već generacijama. U srcu ovog iskustva stoji graševina, sorta koja je postala simbol regije i čini neraskidivu vezu s načinom života i identitetom regije.

Graševina ima dugu povijest u Hrvatskoj i smatra se autohtonom sortom u Zlatnoj Slavoniji. Njeno postojanje već stoljećima svjedoči o vinogradarskoj tradiciji koja je sastavni dio identiteta ovog kraja.

Graševina je pravo blago, jer donosi ne samo izvanredne okuse, već i prenosi duh Zlatne Slavonije i njene bogate tradicije vinogradarstva. To je vino koje priča priču o ljubavi prema zemlji, vinogradima i vinu, o pažnji i stručnosti vinara koji njeguju ovu autohtonu sortu s posebnom pažnjom.

Svijet graševine okuplja tri prekrasna vinogorja -Vinogorje Kutjevo, Vinogorje Požega-Pleternica, Vinogorje Pakrac, te vam pruža jedinstvenu priliku da uronite u svijet vina i upoznate predivnu kulturnu baštinu Zlatne Slavonije. Ovaj izvanredan projekt, Svijet graševine, uključuje Muzej bećarca u Pleternici koji je otvoren ove godine te Spahijski podrum u Pakracu i Kuću graševine u Kutjevu koji su u nastajanju, a koji zajedno čine srce i dušu regije.

Kako biste što bolje razumjeli važnost graševine, bitno je upoznati njezine karakteristike i razlikovati je od drugih sorti vina. Graševina je sinonim za vrhunsku kvalitetu i prepoznatljivost na svjetskoj razini. Zlatna boja nježno igra po stijenkama čaše, a miris zrelih i sočnih aroma, s notama jabuka i u kasnijim berbama i dunja, širi se oko nas. Ponekad nas očara cvjetnim notama ili nježnim mednim nijansama. Baš kao da zapjeva i potvrdi svoju slast, pozivajući nas da okusimo ovu nevjerojatnu ravnotežu okusa.

Graševina nudi raznolike stilove i okuse, od suhih i pjenušavih do slatkih i kasnih berbi. Graševina se ističe u kombinaciji s različitim jelima. Možete ju upariti sa slavonskim specijalitetima poput aromatičnih kobasica, pikantnog kulena i kulenovih seka. Za one koji uživaju u jelima od riječne ribe, graševina će sjajno nadopuniti okus pastrve, a preporučuje se i uz perkelt od soma ili bogati fiš paprikaš.

Izvor: jutarnji.hr / pozega.eu