11. prosinca 2023.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

[FOTO] „VINSKI TURIZAM JE IN“ – radni dan u vinogradarstvu


Članovi Udruge Kutjevački vinari počeli su s provođenjem projekta “Vinski turizam je in” uz financijsku pomoć Ministarstva turizma i sporta. Gosti su bili studenti Fakulteta turizma i ruralnog razvoja u Požegi koji uz teoriju na nastavi došli provjeriti i praktično „Radni dan u vinogradarstvu“.

Za prvu temu, predikatna vina, nije slučajno izabran vinograd Kutjeva d.d. u Hrnjevcu gdje ova tvrtka ima ostavljenu površinu sorte traminac predviđenu za proizvodnju ledenog vina. Inače Kutjevo d.d. je u proizvodnji predikatnih vinima najpoznatija u Hrvatskoj i za njih je ostvarilo brojne šampionske titule u Hrvatskoj i svijetu.

Dvadesetak studenta i vinare je na početku pozdravio Krunoslav Sontacchi, predsjednik Kutjevačkih vinara, a o temi su također govorili stručni suradnik Ivan Marinclin, glavni enolog Kutjeva d.d. i Josip Mesić predavač na Fakultetu turizma i ruralnog razvoja u Požegi.

Upoznali su okupljene s vrlo zahtjevnom proizvodnjom koja je najčešće zna biti ekonomski neisplativa, ali ima prestižan značaj u vinarskim krugovima i gastronomiji. U vinogradu obavijenom maglom i na blizu 400 metara nadmorske visine, osim ledenog vina Kutjeva d.d. kušalo se i ledeno vino obitelji Ivana Mitrovića iz Kutjeva. Gosti su bili i nekolicina vinara, članova kaptolačke Udruge “Vino-Kap”.