24. svibnja 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

[FOTO] U znaku devet desetljeća postojanja održana godišnja skupština Češke besede Bjeliševac


Ono što su radili članovi Češke besede Bjeliševac u prošloj i koje aktivnosti planiraju za ovu godinu čulo se na Godišnjoj izvještajnoj skupštini održanoj u mjesnom domu u središtu naselja. Inače, ova Kulturno-umjetnička udruga češke nacionalne manjine u Bjeliševcu postoji 91 godinu, osnovana je daleke 1933. godine.

Aktivnosti na obilježavanju jubileja devet desetljeća rada bile su u prvom planu u prošloj godini, čulo se iz izlaganja Alenke Hruška, predsjednice Češke besede Bjeliševac. Početkom lipnja održana je svečana sjednica povodom jubileja. Obljetnica je bio povod da Bjeliševčani posjete Veliku Lhotu u Češkoj odakle su njihovi korijeni. Također je značajan nastup na žetvenim svečanostima Dožinky u Kaptolu. Bilo je tu i niz drugih aktivnosti na manifestacijama u Bjeliševcu, Gradu Kutjevu, Požeško-slavonskoj županiji i kod srodnih udruga u Hrvatskoj. Društveni dom i okoliš su uređeni prije proslave jubileja, a naknadno je izgrađena i ljetna pozornica za što je utrošeno oko 11 tisuća eura, istakla je predsjednica Hruška.

Ove godine bit će niz aktivnosti, posebno za mušku i mješovitu pjevačku te kazališnu skupinu. Izdvajamo boravak na Danu Čeha u Prijedoru u susjednoj BiH.

Rad su pozdravili i predstavnici beseda iz Kaptola i Lipovljana, Matice slovačke iz Jakšića, Zavičajne udruge Rama iz Pleternice, folkloraši HKUD Slavonija iz Jakšića, Željko Šimić, predsjednik Mjesnog odbora Bjeliševa, Petar Frajtinger, predstavnik gostiju iz Velike Lhote iz Češke te Ana-Marija Štruml Tučkov, predsjednica saveza Čeha u Hrvatskoj.

Nakon radnog dijela nastupile su muška i mješovita pjevačka skupina bjeliševačke besede, te po prvi puta folklorna skupina Čeha Virovitičko-podravske županije, a svoje stihove su govorili Mira Šulc, rođena Bjeliševčanka i Ivan Abibović, članovi požeške Udruge pjesnika i slikara Matko Peić. Na kraju domjenak i nastup glazbenika “Šljivove grane” iz Grabarja.

Izvor: D. Mirković / Pozega.eu